Украинското правителство забрани полетите на руски авиокомпании до Украйна

Украинското правителство забрани полетите на руските авиокомпании, на първо място Аерофлот и Трансаеро, до Украйна и наложи частична забрана за транзитните полети на руски авиолинии през територията на страната. Това съобщи след заседание на кабинета украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС.

Яценюк уточни, че съгласно решение на Съвета за национална сигурност и отбрана руските транзитни полети се забраняват, ако съдържат товари с военно или двойно предназначение или руска военна жива сила.

По-късно ДПА уточни, че украинската забрана за полети на руски авиокомпании влиза в сила от 25 октомври.

Руските авиационни власти засега не са получавали уведомление за забрана на полети до и над Украйна, посочи руското министерство на транспорта.

Аерофлот от своя страна обяви, че ще уведоми пътниците как да си върнат билетите след като се получи официално съобщение от Украйна за забрана на полетите.

 

Украйна забранява и използването на руско програмно оборудване, по-специално на Лаборатория Касперски, в държавната администрация, е решил кабинетът в Киев.

Яценюк е наредил на санкционния комитет да изпълни обявените санкции и при необходимост да промени и добави към решението на Съвета за национална сигурност и отбрана допълнителни фамилии и компании.

Миналия четвъртък Националната банка на Украйна (НБУ) съобщи, че заедно с правителството, Службата за сигурност и Главната прокуратура разработва механизъм и конкретни мерки спрямо банки и частни лица, включени в санкционния указ на президента Петро Порошенко.

Персоналните икономически санкции, въведени от Порошенко на 16 септември, засягат 29 руски банки, сред които Банката на Москва, която има 100-процента дъщерно дружество в Украйна – БМ Банк (Киев), както и кредитиращата големи украински предприятия Газпромбанк.

Източник: mediapool.bg