“Умни” светофари ще заснемат минаващите на червено шофьори

 

Камерите по софийските булеварди ще записват всякакъв тип нарушения

Столичните булеварди ще се сдобият с "умни" светофари, които не само ще контролират движението, но ще снимат и шофьорите, преминаващи на червена светлина през кръстовището. Камерите ще записват всякакъв тип нарушения, а Пътна полиция ще има постоянен достъп до записите.

Новата система на столицата ще заработи от следващия месец. "В момента се разработва центърът и интелигентните системи за управление на 160 кръстовища. Вече над 40 са включени в нея и се наблюдават. До края на 2016 г. трябва да бъде завършена и да се наблюдава целият град. Основната идея е даване на предимство на  градския транспорт, както и на колите на пожарната, полицията, спешна помощ", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите й "спешни" коридори ще се пускат и при мачове и концерти, за да не се образуват километрични опашки.

"Всяко едно кръстовище се следи непрекъснато, камерите се въртят на 360 градуса и при инцидент ще има обратна връзка и ще може да се вземат мерки. При кризисни ситуации може да се създаде организация за това големи групи хора да бъдат изведени. В реално време ще виждаме и къде закъснява градският транспорт, като при необходимост ще се въведат промени", каза инж. Димитър Петров от Центъра за управление на трафика, цитиран от kmeta.bg. Той поясни още, че там вече ще се следят и снегорините.

"Умни светофари ще ни позволят да минаваме и три пъти по-бързо през  кръстовища. Системите вече са намалили висенето на Семинарията наполовина, а колите минават три пъти по-бързо при “Александър Малинов”. С реализацията на проекта ще се спестят и 1 млн. лв. годишно от въглеродни емисии заради по-малкия престой в задръствания", каза Христов. Освен това ще намалее с 9% консумацията на гориво за автомобилите.

На телефон 0700 10 251 граждани могат да подават сигнали, свързани със светофарната уредба в столицата.

Инвестициите за модерната система за управление на трафика ще се реализират със заем от Европейската инвестиционна банка. Освен системата с 80 млн. лв. общината ще закупи допълнително 110 единични дизелови автобуса и 5 нови трамвая.

 

Източник: http://www.economic.bg, 11.09.2015г.