„Умните“ светофари задръстиха София

 

Трафикът се отпушва в края на годината

Вместо да облекчат натоварения трафик в столицата, „умните светофари“, които Столичната община монтира преди по-малко от година, задръстиха още повече главни кръстовища в София, оплакаха се пред "Труд" недоволни шофьори.

Причината на места да има затруднение в движението е, че единната система за управление на трафика все още не функционира на пълни обороти, защото не всички трасета са модернизирани с този тип светофари, обясни пред „Труд“ изпълнителният директор на Центъра за управление на трафика Димитър Петров.

Въвеждането на системата започна през септември 2015-а година. В момента „умни“ светофари са изградени на 115 кръстовища, които обхващат входно-изходните артерии на града и в целия широк център – бул. „Тодор Александров“, „Александър Малинов“, „Цар Борис 3“, „Княгиня Мария Луиза“ и други.

До края на годината трасетата, регулирани от новите съоръжения, ще станат 160.

„Няма как изведнъж да обновим всички кръстовища, затова монтирането на съоръженията става поетапно, след като се проучи движението по съответното трасе“, каза още Петров.

Измерването става чрез вградени в асфалтовата настилка индуктивни рамки.

От Центъра за управление на трафика отчели, че на местата, където са изградени „умните“ светофари, се пропускали повече коли и зелената светлина била по-дълга.

Източник: http://m.trud.bg, 06.07.2016г.

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]