„Умните“ светофари задръстиха София

 

Трафикът се отпушва в края на годината

Вместо да облекчат натоварения трафик в столицата, „умните светофари“, които Столичната община монтира преди по-малко от година, задръстиха още повече главни кръстовища в София, оплакаха се пред "Труд" недоволни шофьори.

Причината на места да има затруднение в движението е, че единната система за управление на трафика все още не функционира на пълни обороти, защото не всички трасета са модернизирани с този тип светофари, обясни пред „Труд“ изпълнителният директор на Центъра за управление на трафика Димитър Петров.

Въвеждането на системата започна през септември 2015-а година. В момента „умни“ светофари са изградени на 115 кръстовища, които обхващат входно-изходните артерии на града и в целия широк център – бул. „Тодор Александров“, „Александър Малинов“, „Цар Борис 3“, „Княгиня Мария Луиза“ и други.

До края на годината трасетата, регулирани от новите съоръжения, ще станат 160.

„Няма как изведнъж да обновим всички кръстовища, затова монтирането на съоръженията става поетапно, след като се проучи движението по съответното трасе“, каза още Петров.

Измерването става чрез вградени в асфалтовата настилка индуктивни рамки.

От Центъра за управление на трафика отчели, че на местата, където са изградени „умните“ светофари, се пропускали повече коли и зелената светлина била по-дълга.

Източник: http://m.trud.bg, 06.07.2016г.

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]