В България жп таксите на европейско ниво, а пътните много по-ниски!

Нови тарифи трябва да гарантират честна конкуренция между железопътния и автомобилния транспорт.

Министър Московски се обяви за премахване на дисбаланса между цените на пътните винетки и транзитните жп такси

Недостатъчното финансиране за поддръжка на пътната инфраструктура е едно от основните предизвикателства пред транспорта в България. Причината е най-вече неефективната система на таксите за ползване на пътищата. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на откриването на Министерска среща за развитието на пътния транспорт, организирана от Световната банка във Варна.

Съществуват сериозни различия между начина на управление на пътната инфраструктура на България и на съседни страни от региона. Като пример може да се посочи транзитните пътни такси за еднакво разстояние от 400 км. В България дневната винетка за товарен камион е около 10 евро, в Австрия цената е около 142 евро, а в Словения и Германия – около 100 евро. „Това е изключително голям дисбаланс“, коментира министърът.

Годишните приходи от винетни стикери в България са около 160 милиона лева, а в същото време за базовата поддръжка на пътната мрежа, и то на основните коридори, е 600 милиона лева Това означава, че сме неспособни да поддържаме мрежата, а да не говорим да инвестираме и да я развиваме без евро фондове, добави той.

В същото време той очерта друг дисбаланс – между транзитните такси в пътния и железопътния транспорт. В жп сектора от години таксите се заплащат на база тон/км за товарните и на километър за пътните превози. Европейската комисия стриктно следи размера на инфраструктурните такси, за да не се позволи скрито субсидиране на железниците през прекалено ниски такси. Като резултат, транзитните жп такси са на европейско ниво, а пътните са много по-ниски, коментира министър Ивайло Московски. Ттова води до абсурдната ситуация превозването с влак на товари през територията на страната, да бъде няколко пъти по-скъпо от това с пътни превозни средства. В същото време, в Европа предпочитаният транспорт е железопътният.

В момента има двойно субсидиране – на поддръжката пътищата, поради ниските транзитни такси за преминаване, и в същото време на железницата, поради липсата на достатъчно приходи от превоз.Разходите за поддръжка на пътната инфраструктура трябва да се покриват по справедлив начин от тези, които я използват и от тези, които я износват и причиняват замърсяване. Новите тарифи трябва да гарантират честна конкуренция между двата вида транспорт. Това ще осигури ефективно използване на ресурсите и инфраструктурата.

 „Трябва да намерим методика, която да позволява държавата да балансира приходите. Тези механизми може да са свързани с въвеждане на система за електронно събиране на такси от разстояние или на смесени варианти. Това ще позволи на държавата да балансира политиката си освен в изграждането и в поддържането на пътната мрежа“, каза в заключение министър Московски

Изюточник МТИТС