В Индия отпадъците се разделят от жп бюджета

СЛЕД 92 години,  в Индия кабинета реши на 21 септември, за да се откаже от британския ера наследството на ежегодно представя отделна железопътна бюджета в парламента.

Решението е възобновило спекулациите, че правителството на министър-председател г-н Нарендра Моди възнамерява да преструктурира индийските железници (IR) по търговски линии. Правителството и едновременно работещи други политически реформи, включително въвеждането на счетоводна система за корпоративно и създаването на железопътна тарифна регулатор, който ще бъде известен като орган за развитие на железопътната.

Изръмжа под тежестта на очакванитее проекти на стойност почти Rs 5000bn ($ US 74.6bn), финансови цели IR тази година са се появили нестабилни поради очакваната печалба на Rs 400 млрд ($ US 6 млрд), за да отговори на ангажиментите на 7-ми Pay комисия. загуби IR е в сегмента на пътници се очаква да бъде по-висока Rs 320bn.

С продължаващите дефицити в товарни и пътнически печалби през първото тримесечие на текущата финансова година, е вероятно, че ПП ще надхвърли тази година целевата операционна Ratio на 92% с няколко процентни пункта.

Въпреки че това е малко вероятно,  индийското правителство ще поеме цялата финансова тежест IR е, сливане на бюджета релса с общия бюджет ще гарантира, че IR вече не ще трябва да плати дивидент за сметка на брутният компонент бюджетната подкрепа от бюджета на железопътен транспорт.

Тежестта на дивидент е около Rs 90 млрд през последните години и се очаква да достигне Rs 100 милиарда през текущата финансова година.

 

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]