В Истанбул ще бъде приложена технологията на тихия асфалт за намаляване на шума по пътищата.

Целта на проекта е да се справи с усиливащият се проблем с шума в големия метрополис.

Съгласно данни от Турския статистически институт, броят на регистрираните превозни средства в Истанбул е 4 940 010, което е равностойно на сумарното население на 23 окръга (от общо 81) в Турция.

Тази нарастваща интензивност на превозните средства не само повишава опасенията за замърсяване на въздуха и задръствания, но също така подчертава проблема с шумовото замърсяване, отбелязва изданието.

За да се пребори с тази проблематика, ИСФАЛТ (İSFALT) – дъщерно дружество на Истанбулската голяма община, реализира проекта “Тих асфалт” с цел намаляване на шума от движението, особено в районите в близост до жилищни квартали, добавя агенцията БТА.

Този специален вид асфалт, изготвен с цел намаляване на шума, причинен от триенето между колелата на автомобилите и пътната повърхност, може значително да смекчи шума, генериран по пътищата. Въздушните празнини в тази специална асфалтова смес, произведена с добавки на основата на смола, помагат за създаване на по-тихо движение на превозните средства.

Изследвания показват, че нивото на шума от превозните средства по пътищата, покрити с този тих асфалт, намалява с 10 децибела в сравнение с това по обикновените пътни артерии.”

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…