В КЗК са постъпили 70 жалби за спрените обществени поръчки

През изминалия месец в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са постъпили 70 жалби за различни обществени поръчки, които са били замразени. Има жалба и за спрените процедури за магистрала "Хемус". Това съобщи говорителят на КЗК Марио Гаврилов пред националното радио. 

В началото на февруари премиерът Бойко Борисов спря поръчки за магистрала „Хемус” и призна, че го прави, защото има съмнение, че поръчките са спечелени от фирми, близки до Делян Пеевски и Валентин Златев. Формалният повод беше липса на финансиране.

Борисов обяви вчера, че автомагистрала „Хемус“ ще се препроектира, за да се намали цената на трасето. Той беше категоричен, че неустойки за спрените поръчки няма да се плащат.

След поръчките за „Хемус” по нареждане на министър-председателя бяха спрени още много поръчки на министерства, агенции и общини.

Гаврилов уточни, че в КЗК само през миналия месец са постъпили 70 жалби за спрени процедури.

Те са към общини, към Фонд "Затворно дело", към Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Голяма част от тези жалби са срещу поръчките по същество, а не по самата процедура, уточни говорителят на комисията. КЗК ще се произнесе по тях до края на март.

Към "Стратегически инфраструктурни проекти" в КЗК има четири жалби, уточни Гаврилов. Една от тях е за спряна процедура за изграждането на тунела на автомагистрала "Струма", останалите три – за прекратяването на поръчката за строежа на лот 2 на автомагистрала "Хемус".

Източник : www.expert.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]