В Лондон ще има автопилотни автомобили

В Лондон ще има автопилотни автомобили

Лондон обяви плановете си за нови автопилотни автомобили, които ще превозват гражданите  от точка до точка. Иновацията не идва от технологичен гигант като Google или някой глобален автомобилен производител.

 

Дизайнът и технологията зад тези автопилотни коли ще черпи вдъхновение от използваните на летище Хийтроу капсули за превоз на пътници – “Ultra PODS”. Идеята е да се трансформира технологията в капсулни автомобили, които могат да се движат по пътища, а не по релси.

 

Това ще е част от проекта на стойност 11.4 милиона долара наречен GATEway. Три британски фирми са избрани за изпълнители – Heathrow Enterprises, Oxbotica и Westfield Sportscars. Те ще използват своите съвместни сили и ресурси, за да разработят вече съществуващите капсули в технология, която може да оперира безопасно в градската среда. Точният дизайн на автомобилите още не е потвърден.

 

Първите тестове могат да започнат още през лятото на 2016 година в Гринуич, Лондон. Професор Ник Рийд, водещ технически директор на проекта GATEway споделя, че “се планира тестовете да бъдат извършвани на улици с пешеходци и колоездачи”.

 

Технологията трябва да бъде тествана за ефективно автоматично паркиране и автопилотно предвижване.

 

“Целта на този проект е да определим и преодолеем техническите, правните и социалните бариери пред имплементацията на автопилотни превозни средства в градската среда. Когато идентифицираме проблемите и предизвикателствата обкръжаващи автономните коли, можем да определим как най-ефективно да осъществим проекта” споделя Рийд.

 

Ако тестовете се окажат успешни, Рийд вярва, че можем да очакваме самостоятелните автомобили да станат широко разпространени из мегаполисите по света.

 

Източник : www.manifesto.bg

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]

Въздушен транспорт

Летете пеша, бе!

Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично таксите за догодина. Ryanair ще преразгледа полетите си от София като маршрути и честотa Темата накратко Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично […]