В Русия се готвят за постепенна забрана на старите автомобили

Властите в Русия подготвят постепенна забрана за шофиране на стари автомобили в страната. Тя ще бъде подкрепена от стимулиране на търсенето и продажбата на нови превозни средства, заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Според него, готвеният мораториум в комбинация с държавна подкрепа ще стимулира растежа на вътрешния пазар. На първо време забраната ще се отнася само за камионите и градския транспорт, а след това ще засегне и автомобилите.

Проблемът с остарелия обществен транспорт е особено остър в някои региони на страната, като на места ситуацията е „трагична“ и е нужна пълна промяна на автопарка. Средната възраст на автомобилите в Русия е 14 години, но в някои райони – като Далечния изток, например, достига 22 години. Освен че замърсяват повече, тези превозни средства стават причина и за много пътно-транспортни произшествия.

Според анализа на агенция Автостат, само от началото на 2021 г. в Русия са регистрирани почти 3 милиона превозни средства на възраст над 35 години. Това е почти пет 5% от общия автопарк в страната.

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…