В Сингапур махат шофьорите от градския транспорт

Бъдещето на обществения транспорт вече е тук, а в него няма място за шофьори. SMRT – втората по големина компания за публични превози в Сингапур, анонсира партньорство с холандската компания 2getthere, което ще позволи в мегаполиса да се появят возила без шофьори, съобщи mental floss.

Двете компании създават смесено предприятие, наречено 2getthere Asia, което ще започне да предлага услуги, елиминиращи човешкия фактор, още тази година.

За футуристичните превозни средства, които предстои да се появят по улиците на Сингапур, се съобщава, че са с изцяло електрическо захранване. Те ще се движат по периферни пътища и ще работят при всякакви метеорологични условия. Мащабът на проекта е да се доставят достатъчно на брой 24-местни автономни транспортни средства, които да возят по 8000 души на час в Града на лъва.

"Този проект всъщност ще обедини знания и опит, събирани в продължение на десетилетия. Ще видите едни напълно ефективно функциониращи иновационни технологии, които ще позволят на хората да ползват един по-удобен и надежден транспорт", заяви основателят на 2getthere Карел ван Хелсдинген.

Технологии на холандската компания вече се използват експериментално в Ротердам и Абу Даби, което ни доближава все повече до транспортните кабини, които доскоро гледахме само в научно-фантастични филми като "Зов за завръщане".

Източник : www.clubz.bg

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]