Валидаторите в градския транспорт на София вече показват времето за прекачване

Пътуващите в градския транспорт на София вече получават информация до кога могат да се прекачват на други линии, ако пътуват с билет за време, както и колко билета имат останали в картите си.

Информацията се изписва на валидаторите в транспортните средства при чекиране на картите. Тя е валидна за карти, които са заредени с определен брой билети с прекачване 30+ и 60+, както и при пътуване с дебитна карта.

Билетите с неограничен брой прекачвания за 30 и 60 минути са в сила от началото на годината. Досега обаче пътниците трябваше сами да си засичат времето, с което разполагат за смяна на превозното средство. То започва да тече от първото чекиране на картата. Също така сами трябваше да следят и колко билета са им останали, ако ползват карта с няколко заредени билета.

От ЦГМ обещаха да препрограмират системата така, че все пак тази информация да се показва на валидаторите в транспорта. Това стана след сериозно обществено недоволство от въвеждането на новите правила за пътуване в обществения транспорт в столицата.

И новата функционалност обаче създава объркване заради пунктуацията на надписите. От ЦГМ обясняват, че в метрото (снимката вляво) излиза надпис “остава 1”, което се отнася за броя билети в картата след настоящото пътуване. След това се изписва и крайният срок за прекачване с вече използвания билет.

В тролеите, автобусите и трамваите надписът е по-подробен. Той показва колко билета остават и от кой вид. Следва информацията за крайния срок за прекачване с текущия билет. Между броя на билетите и вида им има запетайка, а информацията за времето за прекачване не е отделена по никакъв начин, което създава объркване.

“Ако на екрана няма надпис с брой на оставащи билети, това означава, че току-що сте използвали последния си билет от картата и е време да я заредите”, обясняват от ЦГМ.

Източник: Mediapool.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…