Варненски общинари ще се возят на електромобили

Съвсем скоро автопаркът на Община Варна ще се сдобие с три електромобила. Вече е обявената обществената поръчка за закупуването им. Това показва справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки, предаде Дарик.
 
Закупуването на трите електромобила е по първата национална програма за стимулиране използването на екологично чистите електрически и хибридни превозни средства. 
 
Програмата се управлява от Националния доверителен екофонд към МОСВ, в който постъпват средства от продажбата на емисионни квоти.
 
"Така ще дадем добър пример и ще покажем на хората, че това е екологично по-евтин начин за придвижване", заяви кметът на Варна Иван Портних през май, когато в града бе открита първата станция за зареждане на електрически превозни средства.
 
Прогнозната обща стойност на трите коли на ток е 100 000 лева без ДДС.
 
Според обявлението, автомобилите следва да бъдат доставени с извършена предпродажбена подготовка, заредени с всички необходими за експлоатацията им течности и материали, с необходимите за регистрацията документи, гаранционни и сервизни книжки, както и инструкции за експлоатация на български език, окомплектовани с обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.
Източник: dir.bg 
ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]