Във Франция създадоха слънчев път

Отсечка от първата в света магистрала, чието покритие е направено от специални панели със слънчеви батерии, беше открита в Западна Франция.
На церемонията присъства министърът на екологията, устойчивото развитие и енергетиката Сеголен Роаял, предава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Министър Роаял изрази надежда, че „тази технология ще предизвика интереса и на други държави”. По време на световната конференция за климатичните промени в Маракеш през ноември този проект беше представен и заинтересува Китай, Мароко и африкански държави.

Роаял посочи, че използването на повърхността на магистралата за разполагане на пана, които превръщат слънчевата енергия в електричество, дава възможност за освобождаване на допълнителни терени за селско стопанство.

Вижте как изглежда слънчевият път >> >> >>

Експерименталният участък е в Нормандия в района на градчето Турувр. В експлоатация е пуснат един километър от трасето, върху който са поставени слънчеви батерии с обща площ 28 кв. км.

Външно панелите приличат на блокчета от твърд тъмен каучук.

Проектът е финансиран от държавата с 5 млн. евро и се очаква да произвежда електричество, достатъчно за осветяване на селище с 5000 жители.

Министър Роаял съобщи, че планът за развитие на „слънчеви пътища” във Франция ще бъде одобрен догодина и предвижда създаване на участъци с такова покритие върху 1000 км. пътища през следващите 5 години.

Слънчеви батерии, използвани като пътно покритие, за пръв път се появиха преди 2 години в Холандия, където откриха вело алея, използвана всеки ден от около 2000 души.

Експериментът показа, че през зимата повърхността се износва твърде бързо. Този недостатък вече беше преодолян от холандските специалисти.

В Германия смятат да създадат първия експериментален участък на „слънчев път” в околностите на Кьолн.

Източник : www.dir.bg

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]

Автомобилен транспорт

По разпореждане на вицепремиера Христо Алексиев беше направена проверка на организацията на работа на ГКПП „Дунав мост 2“

По разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на ГКПП „Дунав мост 2“. Причина за инспекцията е […]