Въвеждат електронни билети в градския транспорт в Пловдив

 

Въвеждането на електронните билети в градския транспорт на Пловдив ще стане от началото на 2017-та година. Това заяви кметът Иван Тотев.

По думите му обаче ще бъде въведен гратисен период от два, три месеца, в който пловдивчани и гостите на града ще могат да продължават да си купуват билети и от кондукторите. Към момента все още от НАП сертифицират електронните устройства за продажба на билети по спирките и валидаторите в автобусите, уточни той.

Иван Тотев категорично отрече обвиненията на ДСБ, че транпротният проект на Пловдив е провал. Той подчерта, че организацията на движението в Пловдив чрез т.н. „умни“ светофари и допълнителните секции за ляв завой е добро управленско решение, водещо до намаляване на задръстванията и ПТП-тата.

Според него, местата в града, където трафикът е затруднен в час пик сутрин и вечер, са няколко, а говоренето по темата кметът определи като политическо.

С въвеждането на електронното таксуване, цената на билетите и преференциалните карти за градския транспорт в Пловдив се запазват. Едночасов билет с прикачване ще струва 1.5 лв., еднодневен – 4, а за 24 часа- 5 лв. Електроннното зареждане на 10 билета в смарт карта ще струва на пловдивчани и гостите на града 9 лева, едноседмичната карта за една линия – 12.5, а едномесечната – 35 лева. За пътуване по всички линии в рамките на един месец услугата ще струва 50 лева, съответно за три месеца -130, за половин година -260, за 9 месеца -390 и годишно- 520 лева.

Източник: http://www.expert.bg, 23.11.2016г.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]