Въвеждат електронни билети в градския транспорт в Пловдив

 

Въвеждането на електронните билети в градския транспорт на Пловдив ще стане от началото на 2017-та година. Това заяви кметът Иван Тотев.

По думите му обаче ще бъде въведен гратисен период от два, три месеца, в който пловдивчани и гостите на града ще могат да продължават да си купуват билети и от кондукторите. Към момента все още от НАП сертифицират електронните устройства за продажба на билети по спирките и валидаторите в автобусите, уточни той.

Иван Тотев категорично отрече обвиненията на ДСБ, че транпротният проект на Пловдив е провал. Той подчерта, че организацията на движението в Пловдив чрез т.н. „умни“ светофари и допълнителните секции за ляв завой е добро управленско решение, водещо до намаляване на задръстванията и ПТП-тата.

Според него, местата в града, където трафикът е затруднен в час пик сутрин и вечер, са няколко, а говоренето по темата кметът определи като политическо.

С въвеждането на електронното таксуване, цената на билетите и преференциалните карти за градския транспорт в Пловдив се запазват. Едночасов билет с прикачване ще струва 1.5 лв., еднодневен – 4, а за 24 часа- 5 лв. Електроннното зареждане на 10 билета в смарт карта ще струва на пловдивчани и гостите на града 9 лева, едноседмичната карта за една линия – 12.5, а едномесечната – 35 лева. За пътуване по всички линии в рамките на един месец услугата ще струва 50 лева, съответно за три месеца -130, за половин година -260, за 9 месеца -390 и годишно- 520 лева.

Източник: http://www.expert.bg, 23.11.2016г.

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]