Въвеждат електронни билети в градския транспорт в Пловдив

 

Въвеждането на електронните билети в градския транспорт на Пловдив ще стане от началото на 2017-та година. Това заяви кметът Иван Тотев.

По думите му обаче ще бъде въведен гратисен период от два, три месеца, в който пловдивчани и гостите на града ще могат да продължават да си купуват билети и от кондукторите. Към момента все още от НАП сертифицират електронните устройства за продажба на билети по спирките и валидаторите в автобусите, уточни той.

Иван Тотев категорично отрече обвиненията на ДСБ, че транпротният проект на Пловдив е провал. Той подчерта, че организацията на движението в Пловдив чрез т.н. „умни“ светофари и допълнителните секции за ляв завой е добро управленско решение, водещо до намаляване на задръстванията и ПТП-тата.

Според него, местата в града, където трафикът е затруднен в час пик сутрин и вечер, са няколко, а говоренето по темата кметът определи като политическо.

С въвеждането на електронното таксуване, цената на билетите и преференциалните карти за градския транспорт в Пловдив се запазват. Едночасов билет с прикачване ще струва 1.5 лв., еднодневен – 4, а за 24 часа- 5 лв. Електроннното зареждане на 10 билета в смарт карта ще струва на пловдивчани и гостите на града 9 лева, едноседмичната карта за една линия – 12.5, а едномесечната – 35 лева. За пътуване по всички линии в рамките на един месец услугата ще струва 50 лева, съответно за три месеца -130, за половин година -260, за 9 месеца -390 и годишно- 520 лева.

Източник: http://www.expert.bg, 23.11.2016г.

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]