Възстановена е железопътната линия Курило – Световрачане

Железопътната връзка между гарите Световрачане и Курило е въведена в експлоатация през 1976 г. за осигуряване на директна връзка на транзитно преминаващите товарни влакове от пристанище Лом към 3-та главна жп линия и МК Кремиковци, за да се избегне преминаването им през гара Илиянци. През годините, поради множеството посегателства и кражби, водещи до застрашаване на сигурността и безопасността на влаковото движение, тя е спряна от експлоатация.

В  търсене на  начини  за увеличаване на пропускателната способност на ЖП възел София, беше взето решение да се възстанови връзката между гарите Курило и Световрачане, която свързва 2-ра главна жп линия София – Горна Оряховица – Варна и 3-та главна жп линия Илиянци – Карлово – Зимница – Синдел – Варна фериботна.

През 2022 година след възстановяването на 31-ва жп линия между гарите Световрачане и Курило се осигури увеличаване на капацитета на пътнически и товарни превози в района на жп възел София, намаляване на разстоянията, а следователно и стойността на превозите, значително  облекчение  на претоварените участъци на съществуващата железопътна мрежа и увеличение на конкурентоспособността  на железопътния транспорт.

блокада на полскит ефермери и шофьори
Автомобилен транспорт

Европейската комисия се обръща срещу Полша заради блокадата на украинската граница и заплашва със съдебни мерки

декември 4, 2023

Европейската комисия критикува остро блокадата на украинската граница от полски камиони и фермери и предупреди за възможни съдебни дейст…