Архитект преобразява ЖП гарата в Добрич (ВИДЕО)

От запустялост до образователен и културен център

Архитект преобразява ЖП гарата в Добрич
Проект на старата ЖП гара в гр. Добрич

Железопътната гара в Добрич, построена още през 1910 година по времето на княз Фердинанд I, е важна част от българската история. Тя е създадена по време на активно разширяване на железопътната мрежа в България. В рамките на две години, гарите в Габрово и Враца са построени по същия архитектурен проект, като декоративните елементи и детайлите, включително и часовниците с резбовани конзоли на фасадата, съвпадат с тези на гарата в Добрич.

Емблематичната постройка за Добрич в момента е в много лошо състояние – с избити прозорци и врати, запустяла и неизползваема. Една от целите на сдружение „Добруджанци“ е възстановяването на ЖП гарата в Добрич, вземайки предвид нейното обществено и историческо значение за града и неговите жители. Необходим е спешен ремонт, за да се вдъхне отново живот в тази сграда, която ще спомага за развитието, обучението и израстването на ново поколение.

Планът включва изграждането на нова, съвременна и атрактивна сграда, като отговорен за неговото изготвяне е архитект Делян Жечев (Dizarh Studio). Предлага се част от старата ЖП гара да се преобразува в музей, докато другата част бъде използвана като младежки и детски център. Доброволци ще се грижат и обучават децата, предлагайки разнообразни занимания по интереси – курсове по изобразително изкуство, скулптура, обучение по чужди езици, компютри, настолни игри, шах, кръжок за четене на литературни произведения, репетиции за детски театрални постановки с деца актьори, куклен театър и др.

Ще се организират и срещи между децата и хора с различни професии, за да ги запознаят с дейността си и постиженията си. В сградата децата ще имат възможността да организират изложби със своите собствени произведения на изкуството. Планира се да провеждат и събития с хуманитарна цел, насочени към подпомагане на болни или нуждаещи се деца.

Всички тези дейности ще подпомогнат децата да опознаят по-добре околната среда, да учат и развиват умения, които ще бъдат ценни в бъдеще. Старата сграда се преустроява така, че да отговаря на всички нормативни изисквания.

На първи етаж в южната част на сградата се предвиждат две зали за експозиции на музея. Постоянната експозиция ще представя историята на град Добрич и на самата гара. В северната зала ще се организират временни гостуващи изложби. Също така, на първия етаж ще има проектирана зала за детски занимания. Пространството ще бъде организирано в две зони с мека мебел, съобразена с различните дейности, които ще извършват децата. На етажа са проектирани тоалетни за мъже, жени и инвалиди, които ще бъдат съобразени с изискванията за достъпност и универсален дизайн.

На втория етаж ще има оформени кътове за детски занимания. Идеята е обзавеждането да бъде флексабилно и лесно преместваемо, за да спомага за нужното свободно пространство за всяка дейност. Съществуващите подземни помещения са предвидени да бъдат реновирани и да служат като складови помещения.

По фасадите на сградата в течение на времето са били компрометирани всички архитектурни детайли, но е извършено проучване и мотивите и детайлите на ключовия камък на арките са възстановени. Целта на сдружение „Добруджанци“ е максимално да запази архитектурата и стила на сградата, като чрез качествата на използваните материали да се постигне дълговечност и запазване и съхранение за нашите деца!

Архитект Делян Жечев в разговор за проекта.
волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…