Вдигнаха контраблокадата на гръцката граница

Инициативният комитет на българските международни шофьори и браншовите организации решиха да вдигнат блокадата на всички гранични пунктове от българска страна.

Като причини стачниците посочват продължителния престой на хората и товарите, което е довело до изчерпване на търпението сред превозвачите и липсата на комуникация с гръцките институции, предаде БНР. 

Според тях най-важната причина е да не допуснат двойната блокада на границата да бъде използвана в утрешните преговори на гръцките фермери с премиера им Алексис Ципрас, от което нашите превозвачи биха се почувствали употребени.

В момента областният управител на Благоевград Бисер Михайлов информира българските и гръцки гранични власти за взетото от нашите превозвачи решение. 

Разговарях с българските превозвачи и ги призовах да вдигнат контраблокадата. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски в Бургас.

„Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем човеци”, посочи той. По думите му, хората просто припадат. 

Българските превозвачи са се съгласили на този компромисен вариант при разговори днес, добави Московски. Той каза, че има потвърждение, че на всички пунктове това ще се случи.

Ако обаче след това гърците отново блокират границата, "честно казано не знам кой може да носи отговорност. Категорично нещата от българска страна ще излязат извън контрол", заяви министърът.

На пресконференция той направи кратка ретроспекция на проблема. 

"Към ден днешен официалните власти на Гърция твърдят, че това е незаконен протест, но е извън техния контрол", каза Московски.

А от вчера твърденията от гръцка страна са, че вече българските превозвачи създават проблем. Затова с тях е договорен компромисният вариант да вдигнат контраблокадата, посочи той.

Освен наши превозвачи има и чужди и те са около 50 процента. Всички те търпят огромни загуби. Нашата страна в момента проучва възможностите за компенсации. 

Единият вариант е Европейската комисия да реши въпроса, а другият – чрез гръцки съдилища. 

Въпреки, че блокадата от наша страна се вдига, хората остават в готовност да реагират на всяка следваща стъпка на земеделците от южната ни съседка.

Възстановено е движението през всички гранични пунктове с Гърция 

В 15.10 часа днес е премахната блокадата на ГКПП-Ивайловград и Златоград. Възстановено е преминаването на превозни средства и в двете посоки на движение. Към момента няма данни за образували се колони от чакащи превозни средства на ГКПП Ивайловград. По предварителна информация пропускателният режим за ГКПП Златоград е валиден до 8.00 часа на 22 февруари.

Към 15.40 часа е възстановен пропускателният режим и в двете посоки за всички превозни средства през ГКПП Кулата-Промахон.

По същото време е получена информация и за отпадане на блокадата на ГКПП Капитан Петко войвода. 

Към 16.00 часа е свалена и блокадата на ГКПП-Маказа и движението в момента се осъществява нормално. 

От 16.10 часа е възстановено движението и през ГКПП Илинден.

Източник : www.dnes.dir.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]