Велосипедисти излизат на протест в София

Велосипедисти излизат на протест в София. Те се съберат в 19 часа днес на пилоните пред НДК. Протестът се организира във Фейсбук и се провежда под надслов „Критична маса”. Засега участие са заявили близо 300 души.

Целта на събитието е да се покаже, че велосипедистите „не пречат на движението, а са движението". Колоездачите искат да напомнят на шофьорите да не паркират на велоалеите така, както те не си оставят велосипедите по средата на улицата.

"Държим също така да им напомним, че са длъжни да пазят водачите на двуколесни ППС, каквито са велосипедите. Уважаеми шофьори, моля, оставяйте повече разстояние при изпреварване! Двуколесните ППС нямат стабилността на четириколесните", обръщат се велосипедистите към шофьорите на автомобили. Те имат какво да кажат и на пешеходците, а именно да не вървят по велоалеите, защото тротоарите са предназначени за тях.

"Критична маса е социално събитие, целящо да припомни на всички останали, че ние също сме участници в движението. Призоваваме всички велосипедисти, както и велоклубове, да се включат и разпространяват събитието, за да достигне наистина критичната маса, нужна за промяната, която търсим", пишат организаторите във "Фейсбук"

Източник : www.economic.bg