Веселин Марешки: Aко стана вносител, свалям горивото на 1,49 лв. литъра

За по-малко от 90 дни Варна се превърна в най-доброто място за зареждане с гориво в България. Да навлезеш в чужд бизнес и да се чувстваш като в свои води за мнозина е авантюра, а да разтърсиш пазара на горива за по-малко от 3 месеца – просто чудо. За впускането си в петролния бранш, за печалбите и картела на големите вериги пред BIG5.BG говори фармацевтичният бос Веселин Марешки.

– Г-н Марешки, разбихте пъзела на големите вериги с евтини горива. Не ви ли привикаха "на мъжки" разговор конкурентите, за да влезете в час с цените на другите?

– В този бизнес има достатъчно сериозни хора, за да се занимават с несериозни неща като този тип "мъжки разговори". Но ако трябва да бъдем честни, намеквали са ми, че не е добре да продавам на ниски цени. Аз обаче винаги съм бил ориентиран към хората и предпочитам да им доставям горива на добри цени, като по този начин да бъда полезен и на тях. Доказал съм, че съм антисистемен играч и че не мога да бъда поставян в зависимости.

– Хората питат как постигате 40-50 стотинки по-ниски цени за литър. Тайна ли е откъде доставяте горивата и колко литра продавате на един обект?

– Доставяме горивата от там, откъдето доставят и всички вериги. Доставчиците в България са краен брой. Така че искам да успокоя всички – качеството на горивата ни е също толкова добро, колкото и на другите вериги, а от някои дори и по-добро. Просто сме пазарно ориентирани и се възползваме максимално от добрите възможности, дадени от ниската цена на горивата на международните пазари. Обемът на продажбите ни е търговска тайна. Но е достатъчно голям, защото имаме много доволни клиенти. Aко станем вносители, ще продаваме на още по-ниски цени. Спокойно можем да калкулираме цени и под 1.50 лв. за литър.

– Един милионер едва ли е наивен да продава на загуба, мнозина ви предричат фалит. Продавате ли горивата под тяхната себестойност? Обвиняват ли ви в дъмпинг?

– Продаваме на печалба. Сами констатирате, че не сме наивници. Нашата политика винаги е била да работим с минимална печалба – много малък марж, който дава възможност да предоставяме качество на ниска стойност за клиентите ни. Предпочитаме по-малка печалба и доволни клиенти. И такива имаме. Дъмпингът е ситуация, в която някой намалява цените с цел да привлече клиенти и да изхвърли конкуренти от пазара. Нали не си представяте, че ние с една бензиностанция във Варна ще изхвърлим някого от пазара? Или че ще можем да обслужим целия пазар във Варна? Всичко е в крайни граници. Ние сме доволни от това, което имаме.

– Има ли чести проверки по обектите ви от НАП и Държавната агенция по метрология и технически надзор и как приключват те?

– Разбира се, че имаше. Проверявани сме и от НАП, и от ДАМТ, и от КЗК, и от КЗП, и за качество на горивата. И винаги проверките са завършвали с един резултат – горивата с отлично качество и количествата са точно толкова, колкото трябва. Ние не можем да си позволим друго. Привлекли сме много внимание върху себе си. Нямаме право да разочароваме хората с нечестни ходове и практики. Длъжни сме да сме изрядни.

– Наричат ви Робин Худ на петрола и лекарствата? Има ли друга сфера в бизнеса, в която планирате да се включите?

– Благодаря за определението. Вече съм го чувал от няколко места, включително и от екипа ми. Колкото до сферите на бизнеса – аз искам да съм полезен на народа, където е по възможностите ни. Считам, че цените на електроенергията са твърде високи към момента, но не сме в състояние да повлияем на пазара. За да успееш в една сфера, трябва да си концентриран върху това, което правиш. Затова засега ще се концентрираме върху горивата и да развиваме този бизнес.

– Някои определят пазарния ви модел като ПР-акция, други пък като явно доказателство за картел на горивата. Къде е истината?

– Аз нямам нужда от пиар акции. Дори предпочитам да не се концентрира толкова внимание върху мен, а да си гледам бизнеса и спокойствието. Но ето, че нещата се случват така, че хората и медиите сами ме търсят. Хората, включително кметове на градове и села, ни предлагат да откриваме обекти там, а медиите търсят причината да можем да продаваме толкова ниско и пак да печелим. Така че – ще се доказваме всеки ден.

– Кога софиянци ще имат възможност да карат колите с по-евтин дизел и бензин? Кога ще отвори първата ваша бензиностанция в столицата?

– Имаме разработена стратегия до края на годината да бъдат отворени бензиностанции във всички областни градове, или общо около 30 обекта. Сред тях неминуемо ще бъде и София. Нещата обаче стават бавно и трудно, най-вече по административни причини. Не можете да си представите колко бензиностанции работят незаконно и е много трудно да ги вземем и да ги преобразуваме. Изисква се технологично време. Освен това сме наясно, че нямаме право на грешни ходове и не можем да си позволим да излезем извън правилата.

– Горивата са бизнес, който изисква много първоначални инвестиции. Ще намалите ли дела си в аптечния бизнес за сметка на петрола? На кой бизнес разчитате повече?

– Не. Това са абсолютно независими един от друг проекти. Ако питате от кой бизнес бих печелил повече – ако тенденцията ни на работа продължи – вероятно от петрола.

  Каква е рецептата за успял човек у нас? Има ли Веселин Марешки врагове?

– От моя гледна точка успял е този, който може да развива такъв бизнес, който е полезен и за него, но и за хората. И задължително да е запазил свободата и независимостта си. Не бих казал, че имам врагове. Аз не определям никого като мой враг. Ако някой се самоопределя като такъв, това е негово решение.

– Бяхте общински съветник във Варна, инициирахте референдум. Как върви подписката?

– Към 20.01.2015 г. имаме около 360 000 събрани подписа. Имайки предвид съвпадението на периода с метеорологичните празници и метеорологичната обстановка в страната в момента, считам, че се справяме много добре. Използвам случая да поканя хората, минавайки през Аптеки "Марешки", да подкрепят подписката. Повече подробности и къде може да се подпишете има в сайта www.referendum2016.bg.

– Има ли амбиции Веселин Марешки за политическа кариера?

– На този етап не предвиждам такава. В политиката имам един рекорд – най-високият резултат на независим кандидат за кмет в България в историята. Около 50 000 души гласуваха за мен във Варна. Към днешна дата се чувствам добре в ролята на общественик. Помагам с каквото мога на хората, за да бъдат доволни. Бих се върнал в политиката, но в никакъв случай на всяка цена, единствено, ако има смисъл и мога да съм полезен на народа. Днес правя това и без да съм в политиката. И както виждаме – получава се.

 

Източник: BIG5