Ветеранът от Студената война МиГ-21 – отново в действие

Министерството на отбраната ще разчита отново на изтребителите МиГ-21 – ветераните от времето на Студената война

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за ремонт на двигателите и агрегатите на изтребителите МиГ-21 – ветераните от времето на Студената война. Още преди няколко месеца военният министър Николай Ненчев заяви, че може да се стигне до вариант този стар модел изтребител, произведен в СССР, да пази небето на страната ни. Това ще стане, след като сегашните МиГ-29 изчерпат напълно ресурсите си – през следващото лято.

В обществената поръчка е посочено, че прогнозната стойност е от 1000 лв. до 7 млн. лв. Не пише колко двигателя или колко машини ще бъдат ремонтирани. На въоръжение все още има 7-8 машини. Повечето от този тип самолети вече са извън строя. През юни в Несебър бе открит паметник на МиГ-21. Идеята е тези двигатели и машините да се ремонтират в българските авиозаводи. Не е ясно откъде ще бъдат доставяни резервните части, тъй като те се произвеждат единствено в Русия.

Ръководството на МО изпадна в безизходица, тъй като в бюджета няма пари за нови изтребители, а договорът с руската РСК „МиГ“ за поддръжка на изтребителите МиГ-29 изтече. В момента вървят преговори двигателите да бъдат ремонтирани в Полша, но повечето експерти са скептични, че това ще се случи.

Финансовото министерство каза: Няма пари за ремонт на военното разузнаване

Войната между финансовото министерство и силовите ведомства се разраства. На Министерството на отбраната категорично бяха отказани допълнително пари за ремонт на сградата на служба „Военна информация“ и за утилизация на излишните боеприпаси.През юли военният министър Николай Ненчев е поискал 16, 840 млн. лв. за ремонт на сградата. Когато пое началническия пост в службата, Йордан Бакалов първо изпрати докладна до министъра с искане на 16 млн. лв. за ремонт на административната сграда, която била пострадала още при земетресението в Перник през 2012 г. Странно е защо само масивната сграда на военните разведки се е потрошила, тъй като наоколо има много блокове, които не са пострадали.

Пари няма да бъдат отпуснати и за утилизация на излишните боеприпаси. В складовете на армията в момента има 5002 тона ненужни бомби и снаряди. МО е изготвило проект на постановление за целево отпускане от държавната хазна на 6,6 млн. лева за утилизация, тъй като в бюджета на министерството за 2015 г. такива средства нямало заделени. Отговорът на Министерството на финансите е отрицателен. За следващата година военното ведомство е заявило допълнително за утилизация 2 млн. лева.

До този момент в МО не е изготвян точен разчет на необходимите средства за изграждане на мощности за утилизация. Военният министър уверяваше премиера Бойко Борисов, че е намерил пещ за унищожаване на снаряди за 4 млн. лв. Пазарното проучване обаче показало, че само за една нагреваема ротационна бронирана пещ за утилизация на боеприпаси с тротилов еквивалент до един килограм с пречистваща инсталация на атмосферния въздух са необходими около 14 млн. лева. Повече средства били необходими за различни машини и съоръжения, защото боеприпасите са различни и няма универсален метод за тяхната утилизация.

Източник: в.Труд

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]