Видеонаблюдение в локомотивите и мотрисите

Георги Гвоздейков, министър на транспорта
Снимка: БГНЕС

Успешен експеримент и бъдещи планове

В отговор на парламентарен въпрос от депутата от ПП-ДБ Иван Белчев, транспортният министър Георги Гвоздейков обяви, че вече се прилага успешен експеримент с видеонаблюдение в локомотивите и мотрисите. Целта е да се анализира полезността на нововъведението и евентуално то да бъде внедрено и в пътническите вагони. Въпреки това, министър Гвоздейков не уточни конкретни срокове за масовото прилагане на видеонаблюдението, както и от кога е започнало да се използва в мотрисите.

Превенция срещу вандализъм и инциденти

Според министъра, камерите са важни за превенция срещу вандалски прояви върху локомотивите и за предотвратяване на инциденти с хора, преминаващи през железопътните линии.

Сигурност на пътниците

Гвоздейков добави, че се работи за повишаване на сигурността на пътниците по време на пътуванията им. За тази цел БДЖ е изготвила списък с номера на влакове и графика им на движение по участъците, където са необходими засилени мерки за сигурност. Списъкът е изпратен до Главна дирекция “Национална полиция” и включва всички нощни влакове, както и някои дневни. Министърът настоява всички те да бъдат посрещани от патрули на жандармерията, отговарящи за сигурността по влаковете.

Въпреки усилията за повишаване на сигурността, Гвоздейков уточни, че няма как да бъде осигурено постоянно полицейско присъствие във всички влакове. Жандармерията ще прецени по кои линии да осигури присъствие или посрещане на влаковете с патрули.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…