Винетките стават електронни

Цените на винетките се повишават

Винетките стават електронни

Цените на винетките ще се повишават, но все още не е ясно с колко. Това съобщи пред Нова тв мнистърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя посочи, че доклад на Световната банка твърди, че е необходимо сериозно увеличение на инвестициите в пътна инфраструктура.

Средствата, събрани от винетки едва стигат само за ремонти на пътищата, а цените им не са променяни от 5 години, даде пример Павлова. 

Павлова е категорична, че тол такси ще има само за товарните автомобили с тегло над 3,5 тона, а не и за леките коли. Очаква се тол таксите за камионите да започнат да се събират през 2018 г., а винетката да стане електронна.

Винетките ще се купуват по електронен път, надявам се цените им да не бъдат променяни, но не мога да се ангажирам с това, съобщи пред БНР директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

През 2017 година ще се въведе заплащане за изминато разстояние за товарните автомобили – т.нар. тол система, но леките коли ще останат на стария режим – с винетки.

Вече са стартирали процедурите по започване на строителството на участъка от Видин до Монтана, който е довеждащ до Дунав мост 2.  За другата невралгична отсечка – Русе – Велико Търново вече има процедура за изработване на технически проект. Ще се работи и по направлението на пътя към Калотина, за да бъде изцяло завършена западно-източната връзка на България като транспортен коридор, казва пътният шеф.

От пътната агенция се надяват участъците от българска и сръбска страна да бъдат пуснати по едно и също време.

ЗТОЧНИК: KLUB Z