Високите цени на горивата създават главоболия на италианското правителство

Италианските шофьори са изправени пред скок на цените на горивата на бензиностанциите, след като правителството, което определя понастоящем много високите акцизи и ДДС, продължава да се оправдава и да сочи с пръст спекулиращите прекупвачи. Цената на бензина, дизела и пропан-бутана – сега 2,50 евро на литър по бензиностанциите – е сборът от нетната цена на горивото, фиксирания акциз и 22% ДДС. От януари акцизът ще достигне почти 55% от крайната цена с ДДС на бензина и дизела.

Цените на горивата се повишиха от януари, тъй като дясноцентристкото правителство, водено от премиера Джорджия Мелони, не поднови намалението на акциза, въведено от предишното правителство на Марио Драги през март миналата година. Тогава Драги въведе отстъпка от акцизите върху горивата, за да намали цените на бензина, дизела, пропан-бутан и автомобилния метан. С премахването на отстъпката, която струва на държавата милиони евро, цените автоматично се вдигнаха. Спекулациите от търговците на дребно също изглежда са довели до повишаване на цените. Вицепремиерът и министър на транспорта Матео Салвини говори открито за спекулациите с цените на бензина, като каза, че „ще говорим с премиера“ за акцизите. „Има някой, който смята, че е по-умен от останалите“, добави той за търговците на дребно. Междувременно министърът на предприятията и на вътрешното производство Адолфо Урсо призова за постоянен мониторинг на цените и обяви, че ще се срещне с асоциациите на потребителите следващата седмица. Министърът на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пичето Фратин говори за „спекулации“ за цени над 2 евро на литър и обяви правителствена намеса за ограничаване на цените.

Източници от Министерството на икономиката потвърдиха пред Ansa, че още през декември миналата година министърът на икономиката Джанкарло Джорджети е инструктирал финансовите власти да наблюдават ситуацията, за да предотвратят спекулации с цените на горивата по пътищата и магистралите. Следващата седмица трябва да бъдат обявени резултатите от проверките, за да се установи какви са причините за поскъпването и кой е отговорен. Figisc, един от синдикатите, представляващи бензиностанциите в Италия, нарече обвиненията за надуване на цените на горивата „фалшиви новини“, твърдейки, че увеличението на цените съответства точно на увеличението на акциза и ДДС. Според Фурио Труци, президент на асоциацията за правата на потребителите Assoutenti, цените на горивата в Италия са сред най-високите в Европа поради „ненормалното данъчно облагане“, което поставя в неравностойно положение италианските шофьори. „Чудим се дали премиерът Мелони е наясно с тези цифри и дали възнамерява да се намеси, за да избегне нова икономическа извънредна ситуация, която неизбежно ще има тежки преки и непреки последици за семействата и бизнеса“, добави Труци.

Euractiv.com

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…