Високоскоростна жп линия минава през частен двор в Пловдив

 

Административен абсурд е на път да спре изграждането на високоскоростната жп линия София-Истанбул. Нарушавайки всякакви законови изисквания, европейското трасе влезе в частен двор в Пловдив, на метър от къща, съобщава Нова телевизия.

За скандалния казус собствениците са алармирали Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Те са изпратили и жалба до Страсбург, в която обясняват как у нас европейски проект се изгражда върху частна собственост.

Имотът на двете сестри Антоанета и Смиляна не е отчужден. Преди дни работниците с багера нахлуват в двора им без позволение и разкопават две шахти за оптичните кабели на железопътното трасе. Жените викат полиция. Разказват, че строителите ги заплашили с плащане на солена неустойка, ако се опитали да спрат багера.

От Националната компания „Железопътна инфраструктура” отричат да са бутали оградата и да са влизали в частния двор. Според тях всички действия на работниците са били законни.

В спора се намеси и общината. Дворът на двете сестри е законен, но новата ограда – не, защото нямали разрешение да я издигнат, след като работниците бутнали старата. Това твърдят от местната администрация.

Хората, чиито къщи са до новото железопътно трасе, сигнализират и за друг проблем. Линиите се изграждат нависоко, така че при всеки дъжд наклонът изпраща водата директно в домовете им. Освен това трасето се строи на метър от къщите им . Части от тях вече са напукани от вибрациите на тежките машини.

 

Източник: http://m.trud.bg, 11.12.2015г.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]