Виж в нета кога ми идва рейса

"Виж в Интернет кога ми идва рейса" – това е едно изречение, което се прокрадва все повече и повече в речника на съвременния градски човек. И докарва до недоумение по-възрастните ни съграждани, за които висенето по автобусните спирки си е останало един вид социална мрежа още от социалистическо време. Които остават потресени когато тийнейджъра до тях поглежда телефона си и казва: "Спокойно, бабо, твоя автобус ще бъда на спирката след 3 минути и двадесет секунди."

Разбира се това начало е в рамките на шегата, но точната информация за градския транспорт отдавна вече не е някакво мистериозно чудо, а всекидневно приложение. При това касаещо над два милиона български граждани – жители на трите най-големи града – София, Пловдив и Варна.

 

 

Пионерът

 

Както може и да се очаква пионерът в информационните системи за градски транспорт е София. Именно поради това столичани са свикнали с него и нямат особено големи претенции към функционалността на сайта(www.sofiatraffic.bg). В графично отношение той е доста изостанал от останалите си колеги, има наистина доста неща за оправяне, най-вече в потребителския интерфейс. Например при въвеждането на четирицифрения анти-бот код няма бутон, който да бъде натиснат с мишката, а трябва да бъде натиснат ENTER на клавиатурата. Въпреки това, колкото и да е странно опростеният дизайн е достатъчен за основната част от потребителите на системата.

Услугата в София обаче има и някои проблеми.
Един от тях е, че така и не се появи нейно официално мобилно приложение. Така за желаещите да проверят разписанието и оставащото време остават два варианта – да влизат през мобилния сайт, който не е от най-оптимизираните, от стандартния сайт или да разчитат на информацията на електронните табла на самите спирки. Последното не е ефективно, когато човек е в движение и иска да си направи по-лесна преценка кога да тръгне към спирката или пък електронните табла не работят.

Това обаче се оказва не толкова голям проблем. Защото има оптимисти, които не оставят недоразработена добрата идея. Така се появяват няколко приложения, които извличат информация от сайта на ЦГМ и я предоставят в много по-удобен интерфейс на потребителите на смартфони. Едно от най-използваните приложения е "София 24". То е разработено с некомерсиална цел и е достъпно за операционната система Android.

 

Първата виртуална карта

 

Пловдивчани имат удоволствието да имат една доста по-добра виртуална услуга, след като разработчиците явно са взели поука от недостатъците на софийската  система. Пловдив разполага с интерактивна карта, като потребителите освен да търсят информация могат директно да кликнат на желаната от тях спирка или район и да видят кога идва превозното средство.

Виртуално табло на Масовия Градски Транспорт в гр. Пловдив предоставя информация на гражданите за текущото изпълнение на курсовете от транспортната схема на града. На transport.plovdiv.bg можете да проверите във всеки един момент кога ще пристигне автобус на желана от вас спирка.

Данните за изпълнението на курсовете се актуализират на всеки 30 секунди.

Можете да проверите кога ще пристигне автобус на желаната от вас спирка по два начина – като въведете директно спирката или като изберете линия, маршрут и съответно желаната по маршрута спирка.

За да изберете директно спирка, просто въведете нейния код или име в полето „Търсене“ на секция „Търси по номер на спирка“. В секцията с резултати, селектирайте спирката и тя моментално ще се визуализира на картата в зелен цвят. Секция „Коли преминаващи в близкия час“ ще се отвори и в нея можете да видите кои автобуси ще преминат през спирката и след какво време.

За да изберете спирката по определена линия, отворете секция „Търсене по линия и маршрут“ и изберете желаната от вас линия. Селектирайте маршрута по тази линия, за да извикате списъка със спирки по този маршрут. При избор на спирка, тя ще се селектира на картата в зелен цвят. Секция „Коли преминаващи в близкия час“ ще се активира и в нея можете да видите желаната от вас информация.

Мобилната версия на сайта има абсолютно същата функционалност като единствено липсва картата, върху която са изобразени спирките.

 

Многоезичната версия – в морската столица

 

Варненската система (varnatraffic.com) в доста отношения прилича на пловдивската – най-вече по интерактивната карта, която се използва. На нея могат да се следят и самоте автобуси в реално време. В разработената съвместно със софтуерната компания "Мап Софт" система има нещо, което е изключително важно не толкова за жителите, колкото за гостите на Варна – това е многоезичността. Системата предлага обслужване както на английски, така и на руски език. Информационни табели и монитори са сложени както на спирката на летище Варна, така и в центъра – до варненската катедрала.

 

Любопитното е, че всеки един от градовете има нещо, което би могъл да заеме от "колегите" си. Като електронните табели по спирките на София, интерфейса и мобилните версии на Пловдив и Варна, многоезичността на системата в морската столица. Като цяло обаче и трите града показват, че когато има желание да се постигне нещо хубаво като услуга – то задължително се случва.