Влак дерайлира над пропаст в Швейцария

Свлачище в Швейцария се стовари пред влак и той дерайлира, като част от вагоните увиснаха над пропастта. Инцидентът станал на пътя от Коар за курорта Сен Мориц. Свлачището било предизвикано от проливни дъждове, които били колкото нормата за половин месец. Локомотивът се ударил в скала, паднала на релсите.
 
Най-малко 11 души са ранени, като 5-има са в тежко състояние, съобщиха швейцарските медии. Във влака пътували общо 200 души.
 
“Той внезапно спря в средата на нищото. Всички се юрнахме към задната част на вагона, в който пътувахме, за да изместим тежестта и той да не падне в пропастта”, разказа един от пътниците. Вагон все пак се сринал в бездната, но благодарение на дърветата спрял на разстояние между 10 и 20 м по нанадолнището.
 
Задачата на спасителите се оказала много тежка, тъй като мястото е достъпно само пеша. Трябвало падналият вагон да бъде закрепен, за да не изпотроши дърветата и да се разбие на дъното на пропастта, където имало изкуствено езеро. На мястото били изпратени и водолази, в случай че вагонът продължи падането си.
 
Няколко часа след катастрофата полицията съобщи, че на всички пътници е оказана помощ. Ранените са в болница. Пътниците, които се отървали само със страх, били евакуирани в Тифенкастел, откъдето автобуси ги отвели до дестинациите им. Някои били в шок и се наложило да им бъде оказана психологическа помощ. 
Източник: 24 часа
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]