Влиза в сила служебното дерегистриране на коли без „Гражданска отговорност“

Засилват се мерките при липса на „Гражданска отговорност". Самата застраховка вече ще може да се сключва по интернет без електронен подпис.

Това са част от промените в Застрахователния кодекс, които влизат в сила от днес.

Според записаното в закона вече можем да сключваме задължителната застраховка „Гражданска отговорност" онлайн, без да ни трябва електронен подпис, а хартиения й вариант и стикера ще получаваме по куриер. Това обаче може да я оскъпи, ако я плащаме на вноски.

Глобата за несключена „Гражданска отговорност" е намалена от 400 на 250 лева за физическо лице. А при неплатена навреме застраховка, регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също ще може да става автоматично.

Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" вече може да се сключва по интернет без да ни е необходим електронен подпис, като ще се плаща с кредитна или дебитна карта. Застрахователят ще има задължение до 3 дни да ни изпрати по куриер хартиения вариант на застраховката с негов подпис и стикера, който да залепим на предното стъкло на автомобила си. Така ролята на куриерските услуги се увеличава, което може да оскъпи Гражданската. Председателят на Асоциацията на застрахователните брокери Ивет Кунова обясни повече:

"Би имало оскъпяване, когато клиентът избере застраховка на две, три или четири вноски".

 

Глобата за несключена Гражданска отговорност е намалена от 400 на 250 лева за физическо лице. А когато потребителят е уведомен и му е даден срок да заплати застраховката си, но той не изпълни задължението си навреме, регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно. Как ще става това – обясни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев:

"Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат Гражданска застраховка и МВР ще заличава служебно тези автомобили".

Възстановяването на регистрация ще може да става автоматично.

"Служебно прекратени регистрации на пътно превозно средство се възстановява при предоставяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка Гражданска отговорност на служителите", коментира зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Така, ако изберем автоматичния вариант, регистрацията ни ще се поднови, след като Гаранционният фонд подаде данните към КАТ, което става периодично през няколко дни. В другата хипотеза можем да си занесем полицата и регистрацията да ни се възстанови веднага.

 

Източник: www.dariknews.bg

Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]