Влизането в затворен заради сняг път ще се наказва с отнемане на книжката, решиха депутатите

Шофьорите, които влизат във временно затворени участъци, при лоши метеорологични условия, нарушавайки указанията на МВР и указателните знаци за забрана, ще остават без книжка за три месеца и ще бъдат глобявани поне 1000 лева, решиха днес депутатите, като приеха поредни промени в Закона за движение по пътищата. При положение, че нарушението е направено не от собственика на превозното средство, а от друг водач, то колата, автобуса или камиона ще се спират от движение за три месеца.

Промяната е поискана от МВР във връзка с последните случаи от края на миналата и началото на тази година, уточни председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев, в прессъобщение до медиите. Въпреки предупрежденията от властите и затварянията на всички шосета в цели области, заради силен снеговалеж и преспи, нарушители не липсваха, като се стигна дори до евакуация на цял автобус с японски туристи.

Днес депутатите финализираха и текстовете, които премахнаха практиката при инцидент на зебра, пешеходецът, който е пострадал, да се счита за съпричинител.

Падат ограниченията за затъмнение на задните стъкла на колите

Други промени пък са изчистили проблем със затъмнението на задните скъкла на колите. Текстовете в българския закон са съобразени с правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на ООН, която забраняват това са челното и страничните прозорци. Всички останали стъкла назад могат да се затъмняват без ограничения, при наличие на външни огледала за обратно виждане.

Настимир Ананиев каза още, че с промените в ЗДП се въвежда и понятието “историческо превозно средство”, което касае старинните автомобили, чието движение до момента не е било регламентирано. За такива вече ще се считат автомобили, които са минимум на 30 години, признати са за част от историческото наследство от Международната асоциация на старинните автомобили или оторизирана от нея структура, както и има издаден сертификат за старинен автомобил.

Той уточни, че не става дума просто за стари автомобили, а за такива, които отговарят на трите условия, като те не трябва да имат винетка и гражданска отговорност, ако не се ползват за ежедневни нужди.

Новите текстове ще влязат в сила с обнародване в Държавен вестник, което се очаква да стане в края на тази седмица или началото на следващата. В събота влизат в сила и приетите преди почти месец промени в Закона за движение по пътищата, с които се въвеждат по-високи глоби за превишена скорост, сядане зад волана след употреба на алкохол, наркотици или без книжка и се криминализира участието в т.нар. незаконни гонки.

Източник : www.dnevnik.bg

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]