Воден апокалипсис заля Балканите

 

Десетки загинаха в Сърбия, чакат нова приливна вълна
Воден апокалипсис вилня на Балканите.
Най-големите наводнения в региона за последния век отнеха живота на десетки, предизвикаха масови свлачища, затрупаха къщи и коли, съобщиха световните агенции. Най-малко 30 души загинаха през последните три дни заради стихията в Сърбия, Босна и Херцеговина. Десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете. Стотици хора бяха евакуирани в Хърватия.
Сърбия очаква и нова приливна вълна. Въпреки че валежите намаляха, властите продължават усилията си за подсилване на дигите по река Сава и евакуирането на хора от най-силно засегнатия от наводненията град Обреновац. Водите на реката регистрираха най-високите си нива, очакват се и нови повишения, заради което започна спешно изграждане на диги. Опасност съществува и за най-голямата електроцентрала в Сърбия – „Никола Тесла”, която се намира в град Обреновац.
Хиляди доброволци от Сърбия, Русия, България, Словения, Германия и др. се притекоха на помощ на бедстващите и започнаха изграждането на диги по бреговете на река Сава. Сръбският премиер увери, че няма опасност за столицата Белград.
Поройните дъждове в Босна и Херцеговина предизвикаха около 300 свлачища, които затрупаха къщи и коли. Пороите отнесоха знаци, обозначаващи останали от войната мини, което предизвиква опасения за смъртоносни инциденти. Обстановката остана критична и в неделя. Членът на тройния президиум Бакир Изетбегович обяви, че страната му е изправена пред ужасна катастрофа.
Буря остави Украйна без ток
Буря в Украйна прекъсна електроснабдяването в десетки населени места. Бурята отнесе покривите на 50 сгради в селата Седньов, Черниш и Новое.
За щастие няма данни за пострадали. Междувременно 772-ма жители на Лвовска област бяха евакуирани заради наводненията.
Дъждове потопиха къщи в Полша
Адски наводнения заляха Полша, съобщи РИА Новости. Нивото на реките в южната част на страната рязко се повишиха. Около 20 души бяха евакуирани от селището Тарногура, Любелско войводство. Нивото на река Висла се повиши рекордно, а край Анопол надхвърли критичното равнище.
Военнослужещи и пожарникари изграждат диги с торби с пясък и изпомпват водата от наводнените територии.
Най-тежко е положението в южната част на страната – в Малополско, Силезко и Подкарпатско войводство. В някои райони водата потопи пътища и мостове, наводнени бяха жилищни и селскостопански сгради.
Дунав се покачи с 56 см при Свищов
С цели 56 см се е покачило нивото на река Дунва при Свищов в събота, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Така водният стоеж на реката вече е достигнал 640 см, а температурата е 15.7 градуса.
Междувременно в Лом също се притесниха от покачването на реката. Уязвимите от наводнение участъци в града са около пристанището и по-точно в близост до жп коловозите, заяви Красимир Христов, специалист в отдел „Кризи” в общината.
По думите му там е изградена временна дига и е въведена трета степен опасност от наводнения. Христов бе категоричен, че Ломското пристанище  не е наводнено и работи нормално, както и всички кранове, които товарят автомобили на пристанището.
"Високи подпочвени води има в Орсойската низина вследствие на високите води на река Дунав. При над 9 метра на нивото на реката проблеми може да има с помпената станция за питейни води, която се намира в Добри Дол”, обясни специалистът.
Заради това от една седмица работи каналната помпена станция в Лом, която препомпва фекалните води. Засега няма сигнали за нарушения на дигата, която е под денонощно наблюдение. През три часа се следи и нивото на река Дунав.
Няма опасност в България
Няма опасност от наводнения в българския участък на река Дунав, обявиха експерти. Според Централния оперативен щаб към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения, обявиха от МВР.
Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки край Видин, Лом и Никопол. Въведени са в действие областните и общинските планове за защита при наводнение. Предприети са всички необходими действия за укрепване, подсилване на дигите в района. Осигурени са над 5000 чувала с пясък, а на западния кей в Лом е издигната временна дига от циментови блокчета.
Щабът ни ще предложи на българското правителство да бъде предоставена помощ от одеала и палатки на Босна и Херцеговина. Продължава и мисията на българските пожарникари и спасители в Сърбия. 

 

Източник: Новинар, 19.05.2014  

Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]