Военното летище “Безмер” ще приема и граждански полети при нужда

Военното летище "Безмер" вече ще може да се ползва при нужда и от гражданската авиация при аварии и тежки метеорологични условия, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на модернизирания аеропорт в неделя.

Пистата му е удължена до 3 км, изграден е и карго терминал, с което летището придоби пълна оперативна съвместимост със стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация, а можем да участваме и в мисии за спасяване на граждани, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти.

В модернизацията са вложени 62 млн. лева, от които 7.387 млн. лв.са от програми на Министерството на отбраната. Изпълнени са проектите за модернизация по програмата на НАТО за инвестиции в сигурността 2014 – 2016 година. Четири от самолетите Су-25, които по време на ремонтните работи бяха пребазирани в авиобазата "Граф Игнатиево", са върнати на летище "Безмер", каза още Ненчев.

Полезното е, че летището денонощно ще е на разположение не само на военните, но и на гражданската авиация ще е полезно за хората, коментира още министър-председателят.

На въпрос, дали след модернизацията, летището няма да се превърне в прицел на терористични действия, премиерът отвърна: "Толкова сте интересни хора, те два пъти повече туристи идват на 50-60 километра от тук… Те ще си бомбардират техните туристи ли? Просто престанете да си мачкате държавата по този безобразен начин".

Източник : www.mediapool.bg

Избрани

Гвоздейков: Ревизия ще покаже какво е харчено в транспортното министерство в последните 3 месеца

юни 8, 2023

Ще разпоредя ревизия в моите подведомствени организации и на държавните предприятия. Ще се проверява какво е харчено за последните 3 месеца и какви разходи са правени. Това каза след заседанието […]

Автомобилен транспорт

Екологичният транспорт и възстановяването на “Български пощи” сред приоритетите на новия министър на транспорта

юни 7, 2023

Инж. Георги Гвоздейков, новоназначеният министър на транспорта и съобщенията, обяви, че ще се фокусира върху прилагането на екологични транспортни решения като ключов приоритет на своя мандат. Това беше обявено по […]

Избрани

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

юни 7, 2023

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира […]