Volvo и Uber инвестират заедно в безпилотни автомобили

Автомобилостроителят Volvo Car Group обяви, че заедно с Uber ще инвестират 300 милиона долара в разработването на безпилотни автомобили.

 

Партньорството предвижда шведската компания, която е собственост на китайската Geely, и Uber, който предлага транспорт, организиран чрез мобилно приложение, да обединят усилия за първоначално разработване на системи за самоуправление на високопроходимия модел XC90. Инвестицията ще бъде разделена почти поравно между двете компании.

Uber ще купува автомобили Volvo и след това ще инсталира собствената си система за безпилотно управление за специфичните нужди на услугата си. От своя страна шведската марка, собственост на китайци ще използва същите автомобили за собствения си проект за безпилотни коли, основаващ се на план, който все още предвижда водач в купето.

Инвестицията ще бъде насочена към проучване и разработване както на хардуер, като сензори, използвани за разпознаване на препятствия, така и за софтуер за самоуправляващите се автомобили.                                                                                                Източник : www.kamioni.bg