Всеки трети ден някой се оплаква от лошата хигиена на летище „София”

Според статистиката на летище „София” от 2013 г. до края на 2015 г. средно на всеки 3 дни е получавана жалба за лоша хигиена от преминаващи през двата терминала. В цифри: през 2013 г. са постъпили 86 жалби, през 2014 г. – 105, също 105 са били и през миналата година.

Това са официални документи, заведени в деловодството, а не анонимни сигнали. Зад всеки от тях стои име, дата и е описан конкретния случай, заяви на брифинг изпълнителният директор Христо Щерионов. Брифингът бе предизвикан от състоял се миналата седмица протест на хигиенистките, които работят на аеропорта.

Те излязоха пред Министерство на транспорта, за да се противопоставят на намеренията на ръководството на летището да отдаде на външна фирма почистването на летището.

На днешния брифинг Щерионов коментира и огласените от стачкуващите цифри, че до момента дейността е струвала на летището около 160 000 лв. с консумативите на месец. Според документите тази сума е 218 000 лв., а ако летището само изпълнява всички заложени дейности ще са необходими със 700 000 лв. повече.

Христо Щерионов заяви, че отдаването на дейността на външен изпълнител е по договор, който вече е сключен и е бил обжалван по съдебен път. В сила е решение на ВАС, което е окончателно и не подлежи на обжалване. Имало е и проверки по процедурите, които не се открили нарушения.

По думите на Щерионов по повечето европейски летище тази дейност се извършва от външен изпълнител, а опитът показва, че резултатите са по-добри. Изпълнителният директор е уверен, че летище „София” ще стане по-чисто и привлекателно след влизане в сила на договора.

По повод факта, че много от работещите в момента като чистачки остават без работа Щерионов обясни, че съгласно Кодекса на труда и Колективния трудов договор преговорите се водят със синдикалните организации, с които е сключено споразумение за обезщетение от 6 заплати при напускане на служители, както и че на всеки служител е гарантирано постъпването на работа в новата фирма.

Към настоящия момент обаче никой не е пожелал да премине на работа към изпълнителя.

 Източник : www.news.bg

ЖП транспорт

Bombardier Transportation отваря офис в София за подкрепа на български проекти

БЪЛГАРИЯ: Bombardier Transportation създаде дъщерно дружество в България и откри офис за управление на проекти в София. „Със значителната модернизация на железопътния транспорт в България, този нов офис бележи важен […]

Uncategorized

Караянчева, ако някой може да дава разрешения за метрото, това не сте вие от ГЕРБ

Михаил Рангелов „Като не ви харесва Бойко, не ходете с метрото“, призова протестиращите председателката на парламента Цвета Караянчева. Въпреки, че присвояването на държавни постижения за партийни цели е нормална практика […]

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]