“Юбер” и за частни самолети в Европа

Приложение за мобилен телефон, определяно като "Юбер" (Uber) за частни самолети, започна да предлага своите услуги и в Европа, съобщи британският в. "Телеграф".

То ще позволява на желаещи да ползват свободни места на луксозни частни самолети между градовете Лондон, Париж и Женева. През май ще бъде открита и линия до Ница, а в края на годината – и до Москва. Приложението JetSmarter се ползва в САЩ от 2013 г.

Услугата дава възможност да бъде закупен билет за шестместен самолет Citation CJ3, тръгващ от Лондон за Париж, за сумата от 749 долара. Полет от Великобритания до Женева пък струва 999 долара. За сравнение билет за осемместен самолет с курс между Лос Анджелис и Сан Франциско излиза 599 долара, съобщава още изданието. Плащането става или директно преди заминаването, или чрез абонамент, който излиза 9000 долара на година, но позволява неограничен брой пътувания. Възможно е клиент да запази и цял чартърен полет. Към момента приложението е изтеглено от 15 000 души само във Великобритания.

Платформата за алтернативен транспорт Uber бе посрещната с голям интерес от потребителите, но срещна силна съпротива от таксиметровата индустрия и регулаторните власти в много страни по света. Германия, Франция, Испания и Холандия спряха услугата. В Брюксел тя също е забранена, както и в Италия и Румъния. През есента на 2015 г. Върховният административен съд в България потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията за незабавно прекратяване на услугата и в нашата страна.

Източник : www.mediapool.bg