„Юбер“ законен и в Лондон

Услугата на "Юбер" е легална в Лондон, постанови Висшият съд на Великобритания в петък, след месеци на протести от водачите на традиционните "черни таксита" в столицата, че приложението подбива техния бизнес, предаде "Ройтерс".

За разлика от нормалните такситата, които могат да бъдат спирани на улицата и изчисляват цената на пътуването чрез апарат, "Юбер" позволява на клиентите си да резервират и заплащат за такси чрез използването на приложение на своите смартфони. Второ приложение позволява на шофьорите да изчисляват цената на пътуването.

Съдът е бил помолен да реши дали тази технология противоречи на закони, които забраняват използването на таксиметрови апарати в частни превозни средства под наем в британската столица. Съдия Дънкан Оусли постанови в петък, че приложението на "Юбер" не може да се счита за таксиметров апарат и следователно не е незаконно.

"Таксиметровият апарат … не е устройство, което получава GPS сигнали по време на пътуването, и препраща GPS данни към сървър, намиращ се извън превозното средство, който изчислява таксата … и изпраща информацията за цената обратно към устройството", се е аргументирал той.

Шофьорите на традиционните таксита организираха големи протести в Лондон, като като заявяваха, че "Юбер" заобикаля местните закони за лицензиране. Демонстрации се проведоха и в други градове по света, включително Париж и Сао Паоло.

Миналия месец кметът на Рио де Жанейро обяви, че ще забрани на приложението в града. Решението на съда обаче е отделно и не се отнася до идея на Транспортната администрация на Лондон, която смята да предложи по-строги правила, които биха могли да навредят на бизнеса на "Юбер".

Ако новите предложения бъдат одобрени, фирмите ще трябва да предоставят потвърждение на резервацията поне пет минути преди започването на пътуването и да позволи резервацията на таксита до седем дни по-рано. Фирмите няма да имат право да показват свободни коли под наем чрез приложение и ще трябва да уточняват цената на пътуването преди резервацията да бъде приета.

Източник: Dnevnik.bg

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]