За два дни ще стигаме от Китай до САЩ с влак

 

Китай разкри плановете си за строеж на високоскоростна железопътна линия, която да свърже страната с Русия, Канада и САЩ, пише The Independent, цитирайки The Beijing Times.

Предложението е дело на Китайската инженерингова академия. Линията трябва да бъде с дължина от 13 хил. км., включително около 200 км. подводен участък, който ще представлява и най-големият тунел в света. От академията изтъкват, че страната разполага с необходимата технология. По подобен начин предстои да бъде изграден 150-километров железопътен тунел до Тайван.

Началото ѝ трябва да е в Североизточен Китай, след което тя трябва да преминава през Сибир и пресичайки Беринговия пролив да достига до Аляска. От Аляска железницата ще продължи през Канада за да достигне отново до САЩ. Влакът по линията ще може да се движи с до 350 км./ч., а цялото разстояние ще се пропътува за два дни.   

В различен етап на развитие са други два големи проекта, целящи подобряване на връзките с Европа. Първият свързва Китай с Лондон, преминавайки през Париж, Берлин и Москва, а вторият следва пътя на коприната през Иран и Турция, за да достигне Германия.

Държавният китайски вестник напомня, че вече се изгражда четвъртата  трансазиатска линия, свързваща Пекин с Виетнам, Камбоджа, Тайланд, Малайзия и Сингапур. Изданието твърди, че в момента се планира и линия, която да достига до Африка.

Източник: www.economic.bg

Разкриваме предстоящите промени в железопътния пътнически транспорт в България: нов конкурент на БДЖ ще влезе на сцената от 2025. Научете подробности за избора на превозвач
ЖП транспорт

“Пимк” получи лиценз за жп превоз

март 28, 2024

Българските държавни железници (БДЖ) са пред прага на значими промени, тъй като се очаква прекратяването на техния дългогодишен монопол в ж…