За Никулден Бургас с нова автогара за 5 млн лева

Бургас ще посрещне празника на града – Никулден, с нов транспортен терминал. Приключват довършителните работи по инфраструктурата в района и официално ще бъде открита автогара „Юг”, която обслужва всички селища по Южното Черноморие.
 
Терминалът спря да функционира временно и от април тази година и крайните спирки на автобусните линии за северното и южно Черноморие бяха изместени на автогара "Запад". Това създаде дискомфорт през летния сезон, но пък за следващото лято трафикът ще бъде много по-облекчен, увериха от общината.
 
Успоредно със строежа на обекта бе извършена и подмяна на подземната инфраструктура, както и изграждане на канализация за дъждовната вода. Дейностите се направиха от ВиК-Бургас.
 
Изграждането на новата автогара "Юг" е част от мегапроекта за Интегриран градски транспорт на Бургас. Обществената поръчка спечели „Трейс груп холд“ АД, с оферта от 5,715 млн.лв.
 
Очаква се до края на декември предсрочно да приключи и ремонтът на жп гарата, която е паметник на културата и е в непосредствена близост до автогара „Юг”. Стойността на проекта е 7,2 млн лева, без ДДС. Изцяло е укрепена сградата, работи се по пероните и перонните покрития. Ще бъде обособен втори етаж с нова търговска галерия. Обектите в нея ще се отдават под наем, а с приходите от тях ще се поддържа самата жп гара.
 
Преди дни официално бе открит автобусен терминал до най-големия жилищен комплекс в Бургас, пътят до който пресича шосето за Созопол – "Меден рудник". Той е изграден със средства по проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.
 
От терминал "Меден рудник" започва модерният обществен транспорт на Бургас – това е началото на Бързата автобусна линия, която преминава през новата двукилометрова вътрешна магистрала на комплекса /така наречената източна районна артерия/, през реконструирания надлез при "Океански риболов", обновената Автогара Юг, Централна автобусна спирка, за да достигне до ж.к. "Славейков" и ж.к. "Изгрев". Това трасе се превръща в гръбнак на транспортната схема на Бургас.
 
Терминалът представлява комплекс от съоръжения, предоставящи възможност за безпрепятствено опериране на линиите на градския транспорт. В обхвата му са включени отопляеми рампи на автобусните сектори и незаледяеми спирки. Осигурена е маркировка с тактилни плочи за всички зони, специализирани места за слизане и качване, места за изчакване на трудноподвижни хора. Осигурена е добра осветеност на района, система за видеонаблюдение, достъпна среда за хора с увреждания и майки с деца.
 
"Преди на това място имаше гола поляна и един павилион за служителите на "Бургасбус". Сега се монтира видеонаблюдението, което ще ни помогне да повишим сигурността както в "Меден рудник", така и в целия град. Скоро по спирките ще има и електронни табла, които показват след колко минути идва автобусът", каза кметът на града Димитър Николов.
 
Пред завършване са новите пешеходни надлези на площад „Трапезица” по посока за Созопол и тези до хотел „Мираж”, откъдето в града влиза автомобилният поток от София.
 
Източник: Румяна Любенова, Монитор
Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]

ЖП транспорт

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРЯВА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА 2021-ВА ЗА ГОДИНА НА ЖЕЛЕЗНИЦАТА

Комисията по транспорт и туризъм (Tran) към Европейския парламент прие предложение за обявяване на 2021-ва за Европейска година на железницата. Предложението беше обявено през март в подкрепа на целите за […]

ЖП транспорт

Вземания за над 110 млн. лв. обезкръвяват НКЖИ

Въведеното  извънредно положение в страната през март и засилените противоепидемични мерки и ограничения  повлияха върху  пазарната конюнктура и в момента в транспортния сектор се наблюдава забавяне при издаването на разрешения  за […]