За първи път у нас – завод за части за самолети

За първи път у нас – завод за части за самолети. Американска компания ще инвестира над 9 милиона лева за построяването на предприятие за авиокомпоненти за гигантите „Боинг” и „Еърбъс”. През 20-те години на миналия век е създадена държавната аеропланна работилница в Божурище.

По-късно са създадени фабрики в Ловеч и Казанлък. Производството на самолети продължава до 1954 г., когато се закрива. За този период от български конструкторски екипи са проектирани 40 прототипа и са произведени около 1000 самолета. Днес това се възражда. Американска компания инвестира милиони в дружество, което ще работи за световната авиоиндустрия.

Това от своя страна ще създаде нови работни места и обучаването на специалисти. В цеха ще се произвеждат части за управление на горивната система и задвижващите механизми, като задкрилките на крилата и опашния сектор. Цехът от 2000 квадратни метра ще се намира до софийското летище . Сред клиентите, които ще използват нашите части, са „Боинг”, „Еърбъс”, „Бомбардие” и „Ембраер".

Източник : www.novanews.novatv

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…