Задължителни скенери по входовете на летищата ще обсъжда ЕК с експерти

Монтирането на скенери на входовете към летищата е едно от предложенията, което ще бъде обсъждано на извънредната среща на Европейската комисия с експерти, която ще се проведе на 31 март по повод терористичните нападения в Брюксел. Възможността за създаване на периметър на сигурност около входовете на летищата задължително ще бъде проучена, са заявили източници от ЕС, цитирани от онлайн изданието на британския в. "Телеграф".

В срещата, организирана от ЕК, ще участват експерти от всяка страна и представители на Европейската агенция по сигурността на авиацията.

Правилата за авиационна безопасност, включително забраната за носене на течности в ръчния багаж, са съгласувани на европейско ниво.

Очакванията са за сериозна дискусия, тъй като, според цитираните източници, взривовете на международното летище в Брюксел могат да се разглеждат от политиците като повратен момент за смяна на правилата.

Скенерите станаха задължителни на входовете на летищата в Русия след самоубийствените атентати на чеченски сепаратисти.

Според служител на ЕК е сравнително лесно да се разшири периметърът за сигурност, който в момента съществува на летищата.

Експерти обаче признават, че това ще натовари разходите на авиокомпаниите и летищата, поради което трябва да бъде одобрено от националните правителства.

Един от важните въпроси е този, че ако мерките не бъдат приложени универсално, може да се създаде нелоялна ценова конкуренция между летищата.

Преди ден 31 човека бяха убити и стотици ранени при два взрива на летището в Брюксел, заподозрени за които са братята Ел Бакрауи, които са се самовзривили. Те са внесли експлозивите с колички за багаж в залата за излитащи полети на летището.

Друг взрив избухна в метростанция в Брюксел и взе още жертви.

Източник : www.mediapool.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]