Задължителни скенери по входовете на летищата ще обсъжда ЕК с експерти

Монтирането на скенери на входовете към летищата е едно от предложенията, което ще бъде обсъждано на извънредната среща на Европейската комисия с експерти, която ще се проведе на 31 март по повод терористичните нападения в Брюксел. Възможността за създаване на периметър на сигурност около входовете на летищата задължително ще бъде проучена, са заявили източници от ЕС, цитирани от онлайн изданието на британския в. "Телеграф".

В срещата, организирана от ЕК, ще участват експерти от всяка страна и представители на Европейската агенция по сигурността на авиацията.

Правилата за авиационна безопасност, включително забраната за носене на течности в ръчния багаж, са съгласувани на европейско ниво.

Очакванията са за сериозна дискусия, тъй като, според цитираните източници, взривовете на международното летище в Брюксел могат да се разглеждат от политиците като повратен момент за смяна на правилата.

Скенерите станаха задължителни на входовете на летищата в Русия след самоубийствените атентати на чеченски сепаратисти.

Според служител на ЕК е сравнително лесно да се разшири периметърът за сигурност, който в момента съществува на летищата.

Експерти обаче признават, че това ще натовари разходите на авиокомпаниите и летищата, поради което трябва да бъде одобрено от националните правителства.

Един от важните въпроси е този, че ако мерките не бъдат приложени универсално, може да се създаде нелоялна ценова конкуренция между летищата.

Преди ден 31 човека бяха убити и стотици ранени при два взрива на летището в Брюксел, заподозрени за които са братята Ел Бакрауи, които са се самовзривили. Те са внесли експлозивите с колички за багаж в залата за излитащи полети на летището.

Друг взрив избухна в метростанция в Брюксел и взе още жертви.

Източник : www.mediapool.bg

Избрани

Гвоздейков: Ревизия ще покаже какво е харчено в транспортното министерство в последните 3 месеца

юни 8, 2023

Ще разпоредя ревизия в моите подведомствени организации и на държавните предприятия. Ще се проверява какво е харчено за последните 3 месеца и какви разходи са правени. Това каза след заседанието […]

Автомобилен транспорт

Екологичният транспорт и възстановяването на “Български пощи” сред приоритетите на новия министър на транспорта

юни 7, 2023

Инж. Георги Гвоздейков, новоназначеният министър на транспорта и съобщенията, обяви, че ще се фокусира върху прилагането на екологични транспортни решения като ключов приоритет на своя мандат. Това беше обявено по […]

Избрани

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

юни 7, 2023

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира […]