Зам.-кметът на София Любомир Христов даде оставка

Зам.-кметът на София Любомир Христов е подал оставка. Депозирал съм я пред кмета, обяви Христов, цитиран от Фокус. 

Той уточни, че е разговарял с Йорданка Фандъкова след излъчването на разследването на Нова тв за обществената поръчка, спечелена от съпруга на депутата Ирена Коцева, които са приятелско семейство на Христов.

Поръчката за изработване, доставка и монтаж на 60 навеса на спирки в София е с възложител „Центъра за градска мобилност“. ЦГМ е самостоятелно търговско дружество със собствено ръководство и изпълнителен директор. Твърденията, че съм могъл да окажа влияние при избора на изпълнител, са внушения и манипулации, които не отговарят по никакъв начин на истината, обяснява Христов.

От началото на април със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова се извършва проверка на всички обществени поръчки на „Център за градска мобилност” ЕАД. 

Калоян Паргов: Оставката е закъсняла

Оставката на заместник-кмета по транспорта в Столична община Любомир Христов е много закъсняла. Това каза председателят на групата на БСП Лява България в СОС и заместник-шеф на Комисията по транспорта Калоян Паргов. Според него, лошото управление на столичния общински транспорт е очевидно. „Радваме се, че най-накрая и Бойко Борисов го прозря“, допълни Паргов.

„Ние нееднократно сме поставяли въпроса за търсенето на отговорност за всички необмислени и неправилни действия и сме настоявали да бъдат взети мерки, каза Калоян Паргов. – С тази оставка нещата не бива и не може да приключат! Точно обратното. Абсолютно наложително е да бъде поискана и оставката на директора на ЦГМ Симеон Арнаудов. В тази връзка ще поискаме от кмета Йорданка Фандъкова да бъде извършен цялостен одит на системата на общинския транспорт в това число на Центъра за градска мобилност и на всички обществени поръчки, проведени през последните 4 години. Ще поискаме цялостна промяна на системата на управление на транспорта, който от години е ръководен неефективно. Затова се стигна и до шоковото поскъпване на превозните документи. Очевидно сме напълно прави като твърдим, че това поскъпване се дължи на лошо управление“.

Калоян Паргов добави, че общинските съветници от групата на БСП Лява България в понеделник ще внесат при областния управител официално искане да върне за ново разглеждане приетата от Столичния общински съвет наредба, в която влиза и увеличението на цената на единичния билет за градски транспорт с 60%. „Убедени сме, че ако системата наистина бъде реформирана, ще бъдат открити резерви в нея и няма да е нужно това увеличение“, заяви Калоян Паргов.

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…