Замислят скоростен влак Букурещ-Варна

 

Национална компания “Железопътна инфраструктура” ще обяви през втората половина на годината търг за реконструкцията на жп линията Русе – Варна. Общата стойност на проекта е 898 млн. лв. Той ще се финансира по оперативна програма “Транспорт”.

Проектът за тази жп линия е всъщност част от идеята да се прокара скоростен влак Букурещ – Гюргево – Русе – Варна. Иначе по линията Русе – Варна в момента пътуват средно едва по 780 пътници дневно и ремонт, който да позволи увеличението на скоростите до 160 километра в час, не е рентабилен.

По данни на митницата в Русе обаче на денонощие през Дунав мост минават средно по 5000 превозни средства в двете посоки. От тях леките автомобили са около 3000, а останалите са тежкотоварни камиони и около стотина автобуса. Идеята е поне част от тези пътници и товари в посока Варна да се качат на влак, който ще взема разстоянието от румънската столица до Варна за около 3 часа.

Източник: http://www.trud.bg, 15.06.2014г.

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]