Започна ремонтът на площад “Руски паметник”

Започва реконструкцията на кръговото кръстовище на площад "Руски паметник" в София. Основният ремонт ще продължи до края на август.
 
Ремонтът няма да спре движението, но преминаването през кръстовището ще бъде ограничено. Трамваите с номера 4 и 5 ще продължат да се движат, но маршрутът на тролейбусите с номера 1, 5 и 7 се променя. Разкрива се и нова временна автобусна линия. Реконструкцията има за цел да подобри геометрията и техническите параметри на кръстовището, което в сегашното си състояние не може нормално да поеме автомобилното движение и маршрутите на градския транспорт.
 
След ремонта и изместването на трамвая в локално платно от страната на Петте кьошета, кръстовището ще заработи като истинско кръгово, като ще осигурява движение без предимство на направлението бул. „Македония” – бул. „Генерал Тотлебен”. Направена е симулация на трафика, която показва значително облекчаване на движението на транспортните потоци и намаляване на времето за преминаване. Вредните емисии ще намалеят с до 20 процента, обещават от общината. Конструкцията на трамвайния релсов път за участъците, където върху коловозите няма автомобилно движение, е проектирана с тревно покритие – тип "зелен трамвай" и с всички съвременни елементи, включително такива за намаляване на шума и вибрациите и за увеличаване на електроизолацията на релсите.
 
Това е експериментален проект – прави се за първи път в София.  Предвижда се нова контактно-кабелната мрежа, подмяна на водопровода, реконструкция на съществуващата канализация, която в зоната е от 1911 г. По време на строителните работи ще се запази централният кръг с радиус 24 м., където се намира градинката с паметника, като около него ще бъдат изградени три пътни ленти. По време на първия етап от 4:30 часа на 10 юни до 24 часа на 19 юни се забранява влизането и престоят и паркирането в северозападната част на площад "Руски паметник". Забранява се и влизането в северозападната част на бул. "Ген Скобелев" от площад "Руски паметник" до ул. "Д. Хаджидимов".
 
Спира се двупосочно тролейбусното движение по ул."Опълченска" и бул. "Ген. Скобелев" от бул. "Сливница" до бул. "Прага". Без промяна остават маршрутите на автобусни линии 74 и 260, както и на трамваите 4 и 5, но се променят маршрутите на тролейбусите с номера 1, 5 и 7. Руски паметник – план Маршрутът на тролейбус номер 1 в посока ВМА се променя от бул. "Патриарх Евтимий" (обратно НДК – тунел), наляво по бул. "Прага", ул. "Георги Софийски" до тролейбусно колело при ВМА и обратно по маршрута. Маршрутът на тролей номер 5 в посока надлез Надежда се променя от бул. "Цар Освободител", надясно по бул. "Васил Левски" през площад Сточна гара, бул. "Сливница", надясно по ул. "Опълченска", наляво по ул. "Охрид" (в посока жк. Младост 1- по бул. "Княгиня Мария Луиза", надясно по ул. "Опълченска", наляво по бул. "Сливница", ул."Подп. Калитин" до надлез Надежда и обратно по описания маршрут до жк. "Младост 1". Маршрутът на тролей номер 7 в посока Сточна гара се променя от ул. "Опълченска" по бул. "Сливница" до Сточна гара и обратно по маршрута. Разкрива се временна автобусна линия с номер А-ТБ1, която ще се движи от Пета градска болница, надясно по бул. "Княгиня Мария Луиза", надясно по бул. "Опълченски", бул. "Ген. Скобелев", през Руски паметник, надясно по бул. "Прага", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Тотлебен" през Руски паметник, по бул. "Ген. Скобелев", по ул. "Опълченска", наляво по ул. "Охрид", надясно по бул. "Ген. Столетов" до Пета градска болница.
 
Автобусите ще спират на всички съществуващи спирки по маршрута на тролейбусната линия 1. За времето на ремонта ще бъде разкрита нова временна еднопосочна спирка на бул. "Пенчо Славейков" в посока бул. "Ген. Тотлебен", преди ул. "Лайош Кошут". Спирката на автобусни линии 74 и А-ТБ1, която се намира на бул. "Ген. Скобелев", се премества след ул. "Владайска" в посока бул. "Ал. Стамболийски". Спирката на бул. "Ген. Скобелев" се премества назад в посока бул."Ал. Стамболийски", пред паркинга на МВР болница. Закрива се спирката на бул. Ген. "Скобелев" преди площад Руски паметник в посока бул. "Сливница".
 
Източник: novini.bg