Започна строителството на още 24 км от магистрала ”Струма”

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде старт на строителството на нов участък от автомагистрала "Струма". Общата дължина на Лот 3.3 – от Кресна до Сандански, е 23,6 км. Символичната първа копка на обекта бе направена близо до село Микрево, където ще бъде бъдещият пътен възел „Струмяни“.

Строежът е част от проекта: АМ „Струма“ – лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“, поясниха от Агенция "Пътна инфраструктура". Той е финансиран съвместно Кохезионният фонд на ЕС и националният бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

"Изграждането на автомагистрала "Струма" е изключително важно за България, защото това е европейски транспортен коридор", заяви министър Павлова.

Тя отбеляза, че "Струма" е не само един от най-натоварените транспортни коридори, но и място, където за съжаление има голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия.

"На този свят християнски празник се надявам, че с Божията помощ ще започне безаварийното изграждането на поредния етап от автомагистрала "Струма". Радвам се, че сме заедно на този ден в навечерието на Съединението. Да вървим напред и да съединим частичките от пъзела", пожела Павлова.

Вижте снимки >>

Министърът подчерта, че магистралата е сред основните приоритети на правителството и най-важният проект, който финансират благодарение на европейската солидарност.

Отсечката може да е готова с 6 месеца по-рано

"Остават още 60 км от магистралата. Искаме да спасим човешки животи, но и да опазим природата. Срокът за приключване на работата (по лот 3.3) е пролетта на 2018 г., но строителите имат опит и се надявам обектът да е завършен 6 месеца по-рано – през есента на 2017 г., за да пуснем новия път за зимата, когато има и по-голям туристически поток", каза още Павлова, цитирана от БТА.

Тя предупреди, че държавата ще бъде безкомпромисна за качеството на строително-монтажните дейности по Лот 3.3.

И допълни, че скоро ще започне реалното строителство и на Лот 3.1. от Благоевград до село Крупник, там остава само да се приключи отчуждаването на земите.

Водосвет отслужи Неврокопският митрополит Серафим.

"Нека Бог благослови това начинание. Всеки спечелен ден за този път е поне един спасен човешки живот", каза владиката.

234 млн. за строителството, близо 3 млн. за надзор

В участъка между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела – „Струмяни“ и „Сандански“, както и 25 големи съоръжения – мостове, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези.

Източник : www.dir.bg

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]