Започва протест на синдикатите заради концесията на Летище “София”

 

Служителите на аеропорта ще се съберат на Терминал 1 в четвъртък

Синдикатите готвят протест срещу концесията на Летище "София" в четвъртък. Служители на летището ипротивници на идеята за концесия ще се съберат на Терминал 1, но без да блокират движението и да пречат на работата на аеропорта.

Причината за протеста е, че според синдикалните организации, готвената концесия е неизгодна.

Тодор Митов от Федерацията на транспортните работници обясни, че ако летището продължи да се управлява от държавата, в бюджета ще постъпят над 2 млрд. лева повече.

Синдикатите са категорични, че концесията на Летище "София" е неизгодна и държавата няма да спечели от нея, а напротив ще загуби милиарди левове. За да изразят своята позиция те готвят протест на Терминал 1, потвърди Митов.

"Ние сме депозирали в Столична община протест за 300 човека от 12.00 до 13.00 ч. Ще протестират всички, които са свободни от работа и през обедната почивка. Ние стриктно спазваме законите в България. Поканили сме всички, които не са на работа, и всички, които са почивка, да присъстват. Ние не искаме нито да нарушаваме реда, нито да нарушаваме ритъма на работа на Летище "София", а просто да изразим своя протест против решението, за нас необмислено, на правителството", коментира Тодор Митов.

Той обясни, че служителите на летището са против концесията и в момента са притеснени за бъдещето си.

"Тук има цели семейства на работа. Някои хора се притесняват, че може цялото семейство да остане без работа. Други са притеснени, че могат да работят при други условия", обясни още той.

След протеста в четвъртък синдикатите ще вземат решение какви ще бъдат следващите им действия. По думите на транспортния министър Ивайло Московски обаче концесията няма да бъде спряна, каквото и да правят работническите организации.

Междувременнно обаче в неделя се появи информация, че арабски консорциум оспорва процедурата за концесия на столичния аеропорт. Жалбата е постъпила в Комисия за защита на конкуренцията на 15 юни. Спирането на концесията е въпрос на дни, съобщи говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.

Консорциумът е в спор с аеропорта за 42 млн. долара за забавеното строителство на нова писта на летището в годините 2003-2006 г.

Саудитско-кувейтското обединение МАК/АДМАК изгради новата писта на аеропорта, като се води съдебен спор за неплатени суми по неустойки.

Дружествата "Мохамед Абдулмохсин Ал-Карафи и Синове за Дженерал Трейдинг,Дженеръл Контрактинг енд Индастриъл Стракчърс У.Л.Л." и "Адмак Дженеръл Контрактинг Къмпани У.Л.Л.", които са част от консорциума МАК/АДМАК, са внесли своята претенция в антимонополния орган на 15 юни, сочи справка в сайта на комисията.

 

Източник:http://big5.bg, 21.06.2016г.

Uncategorized

Бившите транспортни войски ще дострояват жп линията София – Елин Пелин

март 29, 2023

Държавната компания „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ) – наследник на Войските на министерството на транспорта ще дострои част от железопътната линия София – Елин Пелин, а за другия участък ще […]

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]