Започва строежа на Керченския мост между Крим и континентална Русия

Строителни и монтажни работи по изграждането на моста ще се проведе едновременно в осем лота.
Мостът ще включва две паралелни пътища за автомобилен и железопътен транспорт.

Федералната пътна агенция на Русия агенция (Росавтодор) одобри документацията на проекта за изграждане на мост над Керченския проток и издаде разрешение за изграждане на съоръжението, съобщава РИА Новости.Според министъра на транспорта на Русия Соколов Росавтодор е взела това решение въз основа на разглеждане на материалите, представени от страна на "Управление на федералните магистрали"

Ръководителят на Федералната агенция по пътищата Роман Старовийт заяви че Керченския мост ще бъде един от най-трудните за стоеж в Русия. "Документация е представена в своята цялост, проектните решения отговарят на изискванията на техническите регламенти и нормативни документи, и като се вземат под внимание иновациите в изпълнението, прогнозната стойност на строителството е определена надеждно. Това позволи да се одобри документацията на проекта в съответствие с руски държавни стандарти планиране за издаване на разрешение за строеж."

Проектна документация, разработена от АД " Гипростроймост- Санкт Петербург" по договора с изпълнителя на строежа "Стройгазмонтаж", е определена от правителството на Русия единствен изпълнител на строителните работи по проектиране и изграждане на мост над Керченския проток. "Стройгазмонтаж" обяви намерението си да започне строителството веднага след получаване на разрешителни и го завърши в определения срок.Мостът се състои от две паралелни структури – за автомобилен и железопътен трафик, с обща конструктивна-технологична схема. За безпроблемното функциониране на моста се предвижда създаването на оперативна база, захранване и осветителни системи, организирана дренаж, сигурност, планиране, контрол на трафика, аларма.

За да се съобразят с условията строителство и монтажни работи по изграждането на моста стоителството ще се проведе едновременно в осем лота. Някои от тях вече се готвят оборудване за изграждане на основите, набиване, проведено от опитни строители работят на технологията, разработена от проекта.

  

Руското правителство е назначило на компанията "Стройгазмонтаж", собственост на бизнесмена Аркадий Ротенберг, единственият изпълнител (изпълнител) за проектиране и изграждане на мост над Керченския проток. Според постановление на кабинета, инженерни проучвания и разработване на конструктивна документация за изпращане на държавен изпит, за да бъдат завършени преди 30 юни на тази година. Откриване на трафик в режима на работа и времето за стартиране на експлоатацията на железопътната линия е насрочено за 18 декември 2018.

Строежа общо струва 228.3 милиарда рубли. Предвиждат се резервни фондове за неочаквани разходи и разноски в размер на до 6% от прогнозната стойност на строителството, привличането на тези пари е възможно само след консултация с клиента . За нарушение на срока за работата на изпълнител на проекта може да получи наказание от 2 милиона рубли за всеки просрочен ден. В случай на прекратяване на договора по вина "Стройгазмонтаж", компанията ще трябва да плати глоба в размер на 0,5% от общата цена на договора.

Източник: © РИА Новости

ЖП транспорт

Господин министър, къде сте?

През последните дни станаха известни за гражданското общество редица крупни сделки в българските железници, като модернизация на пътнически вагони в Дряново за 27 млн. лв. без обществена поръчка, 26,5 млн. […]

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]