Заради фалшиви дипломи анулираха изпитите на четирима кандидат-шофьори

Изпитите за шофьорска книжка на четирима курсисти в областта са анулирани. Причината е, че кандидатите са представили фалшиви дипломи за завършено основно образование, което беше установено при последваща проверка, съобщи за „Янтра ДНЕС" Йордан Иванов, директор на ДАИ Велико Търново.

В национален мащаб от 1 април тази година до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати, за които е било доказано от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация " и Специализираната прокуратура, че са използвали незаконни методи и похвати при решаването на теоретичния изпит, съобщиха от Пресцентъра на Транспортното министерство.

Във Великотърновска област няма случаи на порочните практики, засечени по други региони, като използване на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от хора извън залите за изпити. Нямаме случаи и на измама, при които на изпита се явява различен човек от вписания в протокола, нямаме размяна на таблетите и подсказване на верните отговори, посочи Йордан Иванов. Теоретичните изпити на кандидатите за управление на МПС вече ще се провеждат само в кабинети на ЙА „Автомобилна администрация ", т.е. в областните дирекции на ДАИ . Изпити няма да може да се провеждат в кабинети на ав-тошколите, каквото право те имаха до сега. Това изискване влезе в сила от 20 август и е едно от измененията в Наредба 38. Промените са част от мерките, предприети от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за спиране на порочните практики при шофьорските изпити. С промените в Наредба 38 се забранява на кандидатите да използват други електронни устройства, освен осигурените за изпита таблети. Предвидено е до 1 март 2017 г. всички работни места в кабинетите на ДАИ да бъдат изолирани едно от друго, така че изпитваните да нямат физически или визуален контакт помежду си. Предвижда се работните места на изпитваните да бъдат преградени едно от друго, така че да няма възможност за подсказване, размяна на таблети и други опити за манипулации. Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон.

Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях.

В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане.

Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.

Източник : www.crossdisplay.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]