Зърнопроизводителите искат да карат тракторите си по пътищата срещу такса

Зърнопроизводителите настояват за разрешение тяхната извънгабаритна техника да може да се движи по републиканските пътища срещу определена пътна такса. Липсата на алтернативни пътища принуждава земеделските производители да ползват тези друмища при действия по отглеждането и прибирането на земеделска продукция.

Пред БНР от Асоциацията на зърнопроизводителите обявиха, че се подготвят промени на наредбата, която ограничава движението на селскостопанска техника по републиканската пътна мрежа. Промените включват разрешение за движение на извънгабаритната техника срещу определена пътна такса при определени условия, но въвеждането им се бави, поясниха земеделците.

"При агротехническите мероприятия по отглеждането и прибирането на земеделска продукция, земеделските стопани се налага да използват пътищата, отворени за обществено ползване по Републиканската пътна мрежа", обясни Светослав Русалов от Асоциацията. Причината е че липсват алтернативни пътища, които могат да се ползват от трактори и вършачки.

Русалов припомни, че извънгабаритните машини на зърнопроизводителите са в нарушение на наредба 11 чл. 8 от 2001 г. За това се налага да вземат маршрутите си от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и да ги съгласуват с пътна полиция.

"От 2010 г. започнахме да провеждаме разговори с АПИ, с контролно-техническата инспекция, с Пътна полиция и с експерти от МРРБ. Вече пета година няма промяна на тази наредба. През този период много наши колеги бяха глобявани дори за пресичане на такъв път от едната до другата страна. Настояваме да бъдат нанесени промените в Наредба 11, които договорихме на последната среща, тъй като предстои новият сезон", допълни Русалов.

Източник : www.news.bg

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]

ЖП транспорт

ВТУ „Т. Каблешков“ откри новата учебна година с иновативна лаборатория

На 14.09.2020г., в рамките на тържеството по случай откриването на новата академична учебна година, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе официално открита специализирана лаборатория по “Технически средства за управление […]

ЖП транспорт

Освобождават жп операторите от инфраструктурни такси

Представителите на държавите членки в Съвета се споразумяха за мандат във връзка с предложението за даване на възможност на страните да подпомогнат сектора чрез освобождаване на железопътните дружества от определени инфраструктурни такси. Същевременно […]