октомври 1, 2020

Защо едва 170 са електрическите автомобили в България?

Електрическите автомобили, регистрирани в България, са едва 170 броя, или 0,0047% от общия брой на колите в страната, съобщи БСК, позовавайки се на данни от Индустриален клъстер „Електромобили” (ИКЕМ).

 

Източник: www.money.bg

Към  октомври 2015 г. в България са регистрирани електрически ЕПС, както следва:

  • Мотопеди –  31бр. ;  Мотоциклети – 22 бр.;  Триколесни – 3 бр.  ;   Четириколесни – 94 бр.  Всичко – 444 бр. или 0.27% от общия брой мотоциклети в България. 
  • Леки автомобили – 134 бр.;  Товарни автомобили – 34 бр. ;  Автобуси – 2 бр.  Всичко автомобили – 170 бр. или 0.0047% от общия брой автомобили в България. 
  • Водородни ЕПС към края на 2015г. няма регистрирани в България.

В страната са инсталирани общо около 30  зарядни колонки с CEE, ТИП1 и ТИП2 конектори, работещи с напрежение 220V или 380V и мощност между 3,7 – 22kW. Няма инсталирани зарядни колонки за бърз заряд на трифазен ток с напрежение 380V и мощност над 22 kW. 

Водородни електрически превозни средства няма регистрирани в България към края на 2015 г. Няма и изградени зарядни станции за автомобили на водород.

Цените за конверсия от стандартни към електрически автомобили варират от 10 000 до 20 000 лева, уточняват от ИКЕМ. Запитвания за подобна услуга има всеки ден.

Всичко това показва , че изоставаме значително от Европа. Пазарът на електромоби в България на този етап е много малък. Единичните продажби са движени само от PR съображения. 

Липсата на платежоспособно търсене, субсидии и зарядна инфраструктура лишава продажбите им от друга мотивация; технологията е млада и навлизането й е възможно само с държавна подкрепа – тя е основният двигател на световното електромобилно потребление в този му ранен етап.

ЖП транспорт

Bombardier Transportation отваря офис в София за подкрепа на български проекти

БЪЛГАРИЯ: Bombardier Transportation създаде дъщерно дружество в България и откри офис за управление на проекти в София. „Със значителната модернизация на железопътния транспорт в България, този нов офис бележи важен […]

Uncategorized

Караянчева, ако някой може да дава разрешения за метрото, това не сте вие от ГЕРБ

Михаил Рангелов „Като не ви харесва Бойко, не ходете с метрото“, призова протестиращите председателката на парламента Цвета Караянчева. Въпреки, че присвояването на държавни постижения за партийни цели е нормална практика […]

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]

Сподели