Затвориха училищата, ограничаване и на трафика в Делхи заради токсичен смог (снимки)

замърсен въздух в дехли заради трафика
Снимка: БТА/АР

Равнището на най-опасните фини прахови частици е 35 пъти по-високо от максимално допустимото според Световната здравна организация

Училищата в индийската столица Делхи бяха затворени поради опасни нива на замърсяване на въздуха, съобщиха властите, цитирани от Франс прес и БТА.

Столицата е обхваната от токсична жълтеникава мъгла. По данни на швейцарската компания за мониторинг на качеството на въздуха IQAir равнището на фините прахови частици ФПЧ 2,5 – най-опасните – е 35 пъти по-високо от максимално допустимото според Световната здравна организация (СЗО).

мотористи делхи индия

Снимка: БТА/АР

Главният министър на Делхи Арвинд Кехривал обяви късно снощи, че всички начални училища в столицата ще бъдат затворени поне за два дни.

делхи индия

Снимка: БТА/АР

“Предвид повишаващите се равнища на замърсяване всички държавни и частни начални училища в Делхи ще останат затворени през следващите два дни”, обяви Кехривал в “Екс”.

делхи индия

Снимка: БТА/АР

Делхи е един от най-големите градски райони в света и редовно се нарежда сред най-замърсените градове в света. Токсичната мъгла, дължаща се на изгарянето на селскостопански продукти, промишлените емисии и автомобилния транспорт, се задържа в мегаполиса с 30 милиона жители.

делхи индия

Снимка: БТА/АР

Проблемът се изостря максимално в началото на зимата, около хиндуисткия празник Дивали, който съвпада със седмиците, в които десетки хиляди фермери в Северна Индия изгарят стърнищата на оризищата. Това е една от основните причини за замърсяването, което засяга Делхи всяка година, въпреки усилията на властите да убедят земеделците да използват други методи за разчистване на земята или заплахата от наказателни мерки.

делхи индия

Снимка: БТА/АР

Властите редовно обявяват различни планове за намаляване на замърсяването, най-вече чрез спиране на строителните дейности, но те не дават особен резултат.

Според проучване, публикувано през 2020 г. в британското медицинско списание “Ланцет”, замърсяването на въздуха в Индия е довело до 1,67 милиона смъртни случая за предходната година, включително близо 17 500 в столицата.

делхи индия, игра на футбол

Снимка: БТА/АР

Страната е силно зависима от въглищата за производството на енергия. Емисиите на човек от населението са се увеличили с 29% през последните седем години и Индия не желае да прилага политики за постепенно премахване на замърсяващите изкопаеми горива, припомня АФП.

Източник: Dir.bg