Завърши модернизацията на участък Скутаре – Оризово, част от проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“

С официална церемония „рязане на лента“ и в присъствието на министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски, обяви за завършена рехабилитацията на железопътен участък Скутаре – Оризово, част от проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“. Събитието се състоя на жп гара Белозем и в него взеха участие и председателят на УС на НКЖИ Христо Алексиев, областен управител на Пловдив Дани Каназирева представители на компанията, на изпълнителя, надзора, и други официални лица.

„Постигнатата максимална скорост 130 -160 км/ч  и по-високото качество на услугите ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на железопътния в сравнение с другите видове транспорт“, заяви инж. Папукчийски. Той допълни, че като част от транспортен коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”, рехабилитацията на тази линия е от съществено значение както за България, така и за Европа.

Цялостната реализация на проекта ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на Република България за развитие на железопътната инфраструктура и достигане на европейските стандарти.

Отсечката е с дължина 26 км и обхваща железопътния участък от гара Скутаре до гара Оризово. Рехабилитирани са  железния път и контактната мрежа в участъка, системите за сигнализация и телекомуникация,  приемните здания и техническите сгради в гари Маноле и  Белозем, изградена е спирка Опълченец.

Изпълнител на договора е Обединение „Европейски железници“, а неговата стойност – 69 848 308, 66 лева без ДДС.

Обект „Рехабилитация на железопътен участък Скутаре – Оризово“ се финансиране от Кохезионен фонд на ЕС, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014 – 2020 г.

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…