Зелена светлина на сделката за купуването на Aer Lingus

Американските регулатори одобриха предложението на International Airlines Group (IAG) от 1,36 млрд евро за придобиването на Aer Lingus, обявено в четвъртък, след като акционерите на ирландския национален превозвач одобриха обещанието на собственика на British Airways за поддръжка на маршрути до Heathrow.
 
Огледа на сделката, извършен от американското министерство на правосъдието, „е бил задоволително приключен“, заявиха от IAG. Собственика на British Airways и Iberia купува Aer Lingus, за да укрепи трансатлантическата си мрежа. Американските регулатори, както и Европейската комисия, оценяваха този ход.
 
Регулаторите в Европа дадоха зелена светлина във вторник вечер, след като IAG се съгласи да се откаже от пет слота на летище Gatwick в полза на конкурентите си и обеща, че други авиокомпании биха могли да кандидатстват за места на Aer Lingus, които са част от трансферните им полети. IAG не е длъжна да прави допълнителни отстъпки до САЩ.
 
Ирландското правителството притежава 25.1%  дял от националния авиопревозвач и IAG обеща да запази 23 слота на Aer Lingus за излитане и кацане на летище Heathrow за ирландските маршрути в продължение на седем години.
 
В четвъртък, инвеститорите гласуваха включването на т. нар. „ангажименти за свързване“, които IAG направи в устава на сдружението на Aer Lingus. Също така се съгласиха за „златна акция“ на правителството, която дава право на вето на министъра на финансите върху всякакви промени на маршрутите, които IAG могат да се опитат да направят на слотовете на Heathrow.
 
Ryanair, най-големият акционер на Aer Lingus с дял от 29.8%, разкри миналия петък, че ще подкрепи придобиването от IAG и резолюциите от срещата на инвеститорите.
 
IAG очаква да получи одобрение от 90% от акционерите на Aer Lingus за придобиване. Собственикът на BA технически има време до 18 август, за да си осигури нужната подкрепа за сделката.
Източник: Chronicle.bg